Počasí dnes30 °C, zítra23 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Nad Velkým náměstím létá dron Čestmír. Jeho úkolem je mapovat teplotu

Nad hlavami obyvatel Hradce Králové se v těchto dnech objevuje dron. Jeho mise? Sbírat důležitá data pro magistrát, konkrétně teplotní mapy Velkého náměstí. Tyto informace pomohou při plánování revitalizace náměstí, která má z něj učinit přívětivější místo pro setkávání.

Dron, přezdívaný Čestmír, je vybaven třemi objektivy a schopností snímat z více než 100 metrů nad zemí. Jeho snímky odhalí, která místa se v létě nejvíce zahřívají a kde by mohla být potřeba zasáhnout proti přehřívání.

„Chceme z náměstí vytvořit prostor pro komunitní setkávání. Je důležité, abychom znali jeho současný teplotní stav před zahájením rekonstrukce,“ uvedl pro Český rozhlas Pavel Struha, informatik z hradeckého magistrátu

Revitalizace Velkého náměstí zahrnuje instalaci zavlažovacích prvků, mlhovišť a nových materiálů, které by měly v létě přispět k ochlazení prostoru. Dron Čestmír bude nadále monitorovat náměstí, aby bylo možné srovnat stav před a po rekonstrukci.

Projekt ještě není kompletně rozpočtovaný, ale jeho výsledky budou klíčové pro efektivní a účelnou revitalizaci. Magistrát plánuje, že Čestmír bude nadále pravidelně sledovat teplotní změny, dokud se nezačnou chladnější rána, což bude dalším klíčovým obdobím pro sběr dat.

Sběr dat pomocí dronu Čestmír je příkladem, jak moderní technologie napomáhají v plánování veřejných prostorů a přizpůsobení městského prostředí potřebám jeho obyvatel.

Ohodnoť článek

Foto Pudelek | Wikipedia

Štítky dron, magistrát, revitalizace, Český rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad Velkým náměstím létá dron Čestmír. Jeho úkolem je mapovat teplotu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.