Počasí dnes30 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Koalice HLAS samospráv má v hradeckém kraji dodatek Férově pro obce a regiony

Regionální uskupení HLAS samospráv, které v Královéhradeckém kraji sdružuje kandidáty Sociální demokracie (SOCDEM), Společně pro kraj (SPROK) a Rozvíjíme Hradec, ke své značce přidá dodatek "Férově pro obce a regiony". Je to reakce na vzniklé politické hnutí nazvané "HLAS SAMOSPRÁV" lidí z okolí bývalého prezidenta Miloše Zemana. Potvrdil to lídr kandidátky Hlas samospráv Královéhradeckého kraje a bývalý hejtman a nynější starosta Rokytnice v Orlických horách Jiří Štěpán (SOCDEM). Proti politickému hnutí se vymezil

Zapsaný spolek HLAS SAMOSPRÁV založil na začátku letošního roku pardubický hejtman Martin Netolický (SOCDEM). Později se k uskupení přidala řada komunálních či celostátních politiků včetně těch z Královéhradeckého kraje. Koalice svoji kandidátku v Královéhradeckém kraji zaregistrovala 15. července, den před vypršením termínu pro podání kandidátních listin pro krajské volby, pod názvem HLAS samospráv.

"Královéhradecký HLAS samospráv se nebude přejmenovávat, aby se odlišil od subjektu 'zemanovců', pouze ke své značce přidá dodatek 'Férově pro obce a regiony', aby podtrhl svou základní myšlenku," řekl lídr kandidátky Štěpán.

Podle informací Deníku N je v čele nového hnutí Hlas samospráv někdejší šéf Správy Pražského hradu Jan Novák, kterému s jeho založením pomáhal tehdejší poradce prezidenta Martin Nejedlý. V hnutí, které bylo zaregistrováno u ministerstva vnitra na začátku července, se podle webu angažuje i exministr dopravy Vladimír Kremlík (za hnutí ANO), je součástí vedení hnutí.

"S nově vzniklým hnutím nemáme nic společného a distancujeme se od něj. Použití názvu Hlas samospráv pro vznik politického hnutí lidmi, kteří neumí odejit z politické scény, je pouhé parazitování na naší myšlence a iniciativě. Ale asi jdeme správným směrem, když naše základní idea stála někomu za tuto krádež za bílého dne," sdělil Štěpán. Odmítl, že by on sám nebo Netolický v něčem zaspali: "Máme registrovaný název spolku i značku HLAS samospráv. To, co založili lidé kolem bývalého prezidenta Zemana, je politické hnutí. To jsme my sami nikdy zakládat nechtěli, protože jsme většinou členy jiných politických subjektů," řekl Štěpán, který stál v čele Královéhradeckého kraje v letech 2016 až 2020.

Volební kampaň, kterou koaliční kandidátka odstartovala v květnu, podle zástupců subjektu pokračuje beze změn. "Hlavním cílem je poukazovat na nerovnoměrný rozvoj Královéhradeckého kraje v různých regionech a usilovat, aby se kraj rozvíjel spravedlivě. Na kandidátce figuruje několik desítek starostů, místostarostů, radních či zastupitelů obcí a měst z celého kraje a řada dalších osobností," uvedla oblastní tajemnice SOCDEM pro východní Čechy Michaela Skalická.

Ve volbách v roce 2020 Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) kandidovala v koalici se Zelenými a za 8,9 procenta hlasů koalice získala čtyři křesla v 45členném krajském zastupitelstvu. Po volbách v roce 2020 skončila v opozici, předtím mezi lety 2008 až 2020 byla ČSSD v čele kraje a měla hejtmana. ČSSD loni změnila název na Sociální demokracie se zkratkou SOCDEM.

Kraj vede od posledních voleb koalice čtyř subjektů složená z koalice ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V opozici jsou hnutí ANO, koalice ČSSD a Zelených, SPD.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto GMU

Štítky ČR, volby, SOCDEM, Hlas samospráv, kraje, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice HLAS samospráv má v hradeckém kraji dodatek Férově pro obce a regiony  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.