Počasí dnes19 °C, zítra25 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

D35 ze Sadové do Hradce postaví sdružení MI Roads. Začne ještě letos

Úsek dálnice D35 mezi Sadovou a mimoúrovňovou křižovatkou Plotiště u Hradce Králové postaví za 1,63 miliardy korun bez DPH sdružení firem MI Roads, Doprastav a Duna Aszfalt. Ze dvou uchazečů jej vybralo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Na síti X to uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Zahájení stavby 7,5 kilometru dlouhého úseku ŘSD plánuje letos ve třetím čtvrtletí, uvedení do provozu předpokládá v roce 2027.

"Na stavbu je vydáno stavební povolení v právní moci a vykoupeny všechny pozemky. Aktuálně se dokončuje archeologický výzkum," uvedl Mátl. Sdružením nabídnutá cena je na úrovni 67 procent předpokládané ceny před soutěží.

Od loňského listopadu ŘSD na trase D35 buduje úsek mezi Hořicemi na Jičínsku a Sadovou. Hotový má být do konce roku 2025. Aby úsek nekončil u Sadové v polích a řidiči jej mohli využívat, bude muset sdružení MI Roads prioritně vybudovat zhruba kilometrový úsek u Sadové. Dálnice D35 Hořice - Sadová se tím bude moci u Sadové provizorně napojit na silnici první třídy I/35.

V trase D35 mezi Sadovou a Plotištěm archeologové objevili zřejmě nejdelší pravěkou mohylu v Evropě. Pohřební mohyla o délce kolem 190 metrů s maximální šířkou 15,1 metru z doby kultury nálevkovitých pohárů datované do čtvrtého tisíciletí před naším letopočtem byla objevena na rozhraní katastrů obcí Dlouhé Dvory a Lípa.

Proti stavebnímu povolení daly rozklad obec Všestary na Hradecku a dva občané. Jejich námitky se týkaly zejména hluku z budoucí dálnice v místní části Bříza a nedostatečných protihlukových opatření. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v dubnu jejich rozklady zamítl a potvrdil stavební povolení vydané loni v říjnu ministerstvem dopravy. Mátl dříve uvedl, že v případě budoucího překročení hlukových limitů je ŘSD připraveno protihlukové stěny u Všestar dostavět.

V současnosti se v Pardubickém a Královéhradeckém kraji buduje několik úseků D35, na zahájení čeká ještě část z Litomyšle do Janova. Jako poslední by se měly budovat úseky Opatovec - Staré Město a Staré Město - Mohelnice na pomezí Pardubického a Olomouckého kraje. Hotové by měly být podle současných představ v roce 2029. Úsek z Úlibic na Jičínsku do Turnova, který vede přes Český ráj, nebude ŘSD stavět jako dálnici, ale jako přeložku silnice I/35. Vyhne se obcím a bude mít dva pruhy s případným třetím pruhem ve stoupání.

Dálnice D35 má spojit Liberec, Hradec Králové a Olomouc. Bude severní alternativou k přetížené dálnici D1. Vláda její vybudování označuje za prioritní. Po dokončení bude D35 s délkou 210 kilometrů nejdelší dálnicí v Česku. Zatím je z D35 hotových několik vzájemně nepropojených částí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Mařas | Hradecká Drbna

Štítky ČR, silnice, stavby, D35, Hradecko, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

D35 ze Sadové do Hradce postaví sdružení MI Roads. Začne ještě letos  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.