Počasí dnes19 °C, zítra25 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Většinu parcel pro dálnici z Jaroměře do Trutnova mají silničáři ve své moci

Dopravní a energetický stavební úřad zahájil stavební řízení pro vydání stavebního povolení na stavbu úseku dálnice D11 z Jaroměře do Trutnova. O stavební povolení žádá Ředitelství silnic a dálnic. Výběrové řízení na firmu pro stavbu úseku o délce 19,6 kilometru ŘSD plánuje zahájit ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku.

Od letošního května má ŘSD od hradeckého hejtmanství vydané stavební povolení na stavbu pěti vedlejších objektů budoucí dálnice. Připravuje také stavbu přeložky silnice II/299 Zboží – Choustníkovo Hradiště, která od východu napojí patnáctitisícový Dvůr Králové na dálnici. Povolení vlastní dálnice je v kompetenci DESÚ, který jako nový speciální úřad od letošního roku řeší stavební řízení pro klíčové stavby dopravní a energetické infrastruktury.

ŘSD současně pokračuje ve výkupech pozemků, vykoupeno jich má zatím asi 80 procent. V červnu město Dvůr Králové nad Labem rozhodlo o prodeji 17 hektarů pozemků, většinou šlo o lesy. Město za ně získá 41,5 milionu korun.

Pro tendr na stavební firmu má ŘSD hotový koncept projektové dokumentace pro provádění stavby. Stavba úseku by podle plánů ŘSD měla začít v roce 2025 s uvedením do provozu v roce 2028. Odhadované náklady stavby jsou téměř 12 miliard korun bez DPH, vyplývá z informačního letáku ŘSD ke stavbě.

Stavbu navazujícího úseku D11 Trutnov - hranice s Polskem o délce 21 kilometrů zdržují spory o vítězství v tendru. Původně měla stavba začít loni v prosinci. Po námitkách sdružení v čele s firmou MI Roads byl ale výběr vítězné firmy Budimex antimonopolním úřadem zrušen. ŘSD pak Budimex z tendru vyloučilo a jako nového vítěze v červnu vybralo sdružení MI Roads. Budimex se proti vyloučení ze soutěže odvolal k antimonopolnímu úřadu.

D11 z Prahy do Hradce Králové a na hranici s Polskem začal stát budovat v roce 1978. Zatím je z plánovaných 154 kilometrů hotových 113 kilometrů. Od prosince 2021 dálnice končí na severním okraji Jaroměře. Po dokončení úseků Jaroměř - Trutnov a Trutnov - hranice bude dálnice hotová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ŘSD, stavební řízení, Trutnov, Jaroměř, dálnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většinu parcel pro dálnici z Jaroměře do Trutnova mají silničáři ve své moci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.