Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Hradecký kraj začne se stavbou nové expozice prusko-rakouské války z roku 1866

Královéhradecký kraj vybral zhotovitele stavby nové stálé expozice prusko-rakouské války z roku 1866. Otevření plánuje kraj a Muzeum východních Čech v Hradci Králové na 160. výročí bitvy u Hradce Králové. Tedy za dva roky.

Muzeum války 1866 je pobočkou Muzea východních Čech v Hradci Králové. Zaměřuje se na prusko-rakouskou válku, která předcházela první světové válce a vedla k významným změnám v Evropě. Projekt na vznik nové expozice se nyní posunul do další fáze.

Vybraným zhotovitelem expozice je pražská společnost Capacity Expo, která ji postaví za 10,2 milionu korun. „Expozice bude financována z Integrovaného regionálního operačního programu 2021–2027 a z rozpočtu Královéhradeckého kraje,“ sdělil v tiskové zprávě náměstek hejtmana pro oblast investic Pavel Bulíček (Piráti).

Nová expozice bude tvořena sedmi částmi, které maximálně využijí prostor budovy na Chlumu. Projekt vznikl ve spolupráci Muzea východních Čech a kreativního studia ST DIO. Expozice se zaměří na celý válečný konflikt v jeho souvislostech a důsledcích.  Návštěvníky budou provázet tři fiktivní postavy, reprezentující různé úhly pohledu.

Velký důraz bude kladen na každodenní život v roce 1866. Autoři se inspirovali v nejmodernějších válečných muzeích po celé Evropě. Expozice nabídne repliky historických uniforem, nové exponáty a multimediální prvky.

Stálou expozicí vše teprve začíná

Na projekt expozice navazují další iniciativy. Digitální herní nadstavba bude návštěvníky provázet jak v expozici, tak v okolním areálu. Další projekty zahrnují rekonstrukci domečku správce bojiště a doplnění replik zbraní a munice.

„Vybráním dodavatele stálé expozice pro Muzeum války 1866 byl odstartován celý proces změn a investic, které promění muzeum v moderní evropskou instituci,“ uvedl ve zprávě ředitel Muzea východních Čech Petr Grulich.

Vedoucí Muzea války 1866 Jan Hrubecký dodal, že expozice nabídne nejen informace o prusko-rakouské válce a její bitvě, ale i kontext vedoucí k rozpadu habsburského státu a změnám v Evropě ve 20. století.

Budova muzea vznikla u vesničky Chlum ve 30. letech 20. století. V komunistické éře byla transformována na památník a konflikt byl interpretován jako nepodstatná srážka.

Po pádu komunismu se pohled na dějiny narovnal a v roce 2010 byla výstavní plocha památníku zvětšena. V roce 2019 byl památník přejmenován na Muzeum války 1866 a začalo shánění prostředků pro reformu expozice. V říjnu 2023 se muzeum uzavřelo pro návštěvníky a začalo stěhování sbírek a mobiliáře. Nyní zde začnou stavební práce.

Ohodnoť článek

Foto Jiří Mašek

Štítky prusko-rakouská válka, Královéhradecký kraj, Muzeum války 1866, projekt, Muzeum východních Čech v Hradci Králové, muzeum, Evropa, památník, první světová válka, Capacity Expo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj začne se stavbou nové expozice prusko-rakouské války z roku 1866  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.