Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Jičín prodloužil spolupráce s partnerskými městy. K podpisu došlo na Valdštejnských slavnostech

Valdštejnské slavnosti v Jičíně letos přilákaly delegace z partnerských měst Erbach (Německo), Svídnice (Polsko) a Martin (Slovensko). Během slavností byla podepsána dvě významná memoranda potvrzující pokračování spolupráce.

V rámci Valdštejnských slavností, které se konaly v květnu, proběhl v Porotním sále slavnostní akt podpisu dvou memorand. Tato memoranda, podepisovaná každých pět let, potvrzují pokračování partnerství mezi městy. Partnerství s německým Erbachem trvá již 30 let, s polskou Svídnicí pak 15 let.

Historie partnerství Jičína a Erbachu sahá až do doby před sametovou revolucí, kdy se poprvé setkaly folklorní soubory obou měst. Po revoluci byla spolupráce upevněna a v roce 1993 podepsali deklaraci první porevoluční starosta Jičína Ivan Matějka a tehdejší starosta Erbachu Dieter Haver. „Letos v květnu bylo v Jičíně podepsáno další memorandum o pokračování partnerství starostou Janem Malým a starostou Erbachu Peterem Traubem,“ vysvětluje v tiskové zprávě mluvčí radnice Jan Jireš.

Partnerství Jičína s polskou Svídnicí začalo v roce 2008 díky Zygmundu Worsovi, tehdejšímu přednostovi okresu, který měl blízký vztah k Českému ráji a Jičínu. Společně připravili a realizovali projekt Brána do pohádky. Letos memorandum o pokračování partnerství podepsali přednosta okresu Piotr Fedorowicz a starosta Jan Malý. Polská slavnostní část podpisu se uskuteční příští rok.

Delegace si během slavností užily nejen bohatý program, ale navštívily i významná místa regionu, jako je lovecký zámeček Humprecht a Valdštejnská lodžie. Prohlédly si nově vybudovaný sál Theatron a Čestný dvůr a seznámily se s projektem Cesta Valdštejnských architektů, který vznikl díky spolupráci mezi Jičínem a Nadací zámku Gorzanów.

Ohodnoť článek

Foto město Jičín

Štítky Jičín, slavnost, partnerství, partnerská města, Svídnice, Jan Malý, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín prodloužil spolupráce s partnerskými městy. K podpisu došlo na Valdštejnských slavnostech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.