Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Jičín postaví školku, další opraví, kapacitu všech školek zvýší o sedmdesát míst

Šestnáctitisícový Jičín chystá stavbu mateřské školy v budoucí obytné čtvrti po bývalých kasárnách nedaleko centra města. Nová Mateřská škola Čeřovka by měl mít pět tříd asi pro 120 dětí a stát by mohla téměř 70 milionů korun bez DPH. Současně město chystá rekonstrukci a snížení kapacity Mateřské školy U Kina. Její oprava by mohla přijít na několik desítek milionů korun.

Celkový počet míst ve školkách v Jičíně by se měl zvýšit asi o 70 zhruba na 620. V lokalitě kasáren město nyní nákladem čtvrt miliardy korun buduje infrastrukturu a inženýrské sítě pro stavbu rodinných a bytových domů, která by mohla začít v roce 2026. Mělo by vzniknout zhruba 200 bytů, z toho asi čtvrtina v rodinných domech. "Projektovou dokumentaci na povolení stavby školky udělá za 1,6 milionu korun společnost Cuboid Architekti, která je i tvůrcem návrhu zástavby lokality kasáren," uvedl místostarosta Petr Hamáček.

Současně město chystá projekt rekonstrukce školy U Kina, která je ve špatném stavu. Nyní v ní je šest tříd pro 140 dětí a po rekonstrukci dvě třídy ubudou. Celkem tak v Jičíně po výstavbě nové školky Čeřovka přibude asi 70 míst.

Nyní je kapacita všech pěti jičínských školek plně využitá. "Po obou investicích do školek Čeřovka a U Kina bude umístění dítěte do školky snazší. Děti budou v lepším prostředí," řekl Hamáček.

Nejprve podle něj přijde na řadu výstavba školky Čeřovka, hotová by mohla být zhruba do pěti let. Její kapacita se nejprve využije pro děti ze školky U Kina, kterou stavbaři kompletně opraví. Do školky Čeřovka budou moci chodit děti z nové čtvrti Kasárna, kde bude stavba domů postupná a potrvá řadu let. Chodit do ní budou moci i děti ze sousedního sídliště Husova, kde školka není.

Původně měli areál kasáren přebudovat výhradně soukromí investoři. Žádný ze dvou pokusů předat kasárny soukromníkům se ale nenaplnil a město se v roce 2011 rozhodlo, že v revitalizaci bude pokračovat samo. Následovala demolice budov a v roce 2013 architektonicko-urbanistická soutěž na návrh obytné zóny, kterou vyhrál ateliér Cuboid Architekti. Stavba sítí začala v roce 2022. Prodej parcel pro rodinné a bytové domy město plánuje po dokončení infrastruktury od druhé poloviny roku 2025.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, školy, stavby, byty, mateřské, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín postaví školku, další opraví, kapacitu všech školek zvýší o sedmdesát míst  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.