Počasí dnes32 °C, zítra29 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Smiřice připravují první ročník participativního rozpočtu. Zastupitelstvo schválilo přípravu pravidel

Trutnov, Hořice, Hradec Králové nebo Dvůr Králové nad Labem. Celá řada měst v Královéhradeckém kraji se v minulosti rozhodla uspořádat participativní rozpočet, ve kterém dají prostor obyvatelům svého města. Ti mohou navrhnout změny nebo nové projekty, na které radnice vyčlení peníze z městského rozpočtu. Ve Smiřicích by se jednalo o první ročník, který by se konal v příštím roce.

Na svém posledním jednání zastupitelstva vedení města odhlasovalo přípravu pravidel k participativnímu rozpočtu, do kterého bylo vyčleněno 300 tisíc korun. „Na zpracování pravidel máme do konce prázdnin. Chtěli bychom například zapojit děti ze škol,“ uvedla na jednání zastupitelstva Martina Ceplová (SMIŘICE, RODOV, TROTINA – NÁŠ DOMOV).

Po zpracování a odsouhlasení pravidel zastupitelstvem by měl participativní rozpočet fungovat jako v ostatních městech. V první fázi by měli obyvatelé Smiřic a přilehlých obcí přihlašovat projekty. Ty následně posoudí odborná komise. V druhé části se bude konat samotné hlasování občanů. Realizace projektu by se následně měla uskutečnit v dalším roce.

„Radnice vyčlenila 300 tisíc korun. Tyto peníze se mohou dát do jednoho velkého projektu, popřípadě je také můžeme rozdělit na několik menších,“ dodala na zastupitelstvu Ceplová, která má přípravu participativního rozpočtu na starosti.

Ta zároveň uvedla, že řada měst k participativnímu rozpočtu přistupuje pravidelně a udělala si z něho tradici. Tento výrok však mírnil starosta města: „Já bych jen upozornil, že se teď bavíme o roku 2025. Neberme to jako dogma. Bude záležet na ekonomické situaci,“ řekl před zastupiteli Luboš Tuzar (Volba pro Smiřice).

Podle veřejné diskuze obyvatele Smiřic nejvíce trápí špatný stav komunikací, které jsou v některých částech města panelové, kapacita místní kanalizace nebo dopravní obslužnost v některých lokalitách a kolem škol.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Smiřice

Štítky Smiřice, rozpočet, Královéhradecký kraj, projekt, Rodov, participativní, rozpočet, peníze, obyvatelé, zastupitelstvo, jednání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Disputa

Je smutné, že to samé zastupitelstvo neschválilo peníze na opravu střechy, aby neteklo lidem v městských bytech na hlavu. Možná, že by to bylo smysluplnější využití 300 tis. Kč městského rozpočtu. Vždy je lepší pragmatismus než populismus.

Čtvrtek, 27. června 2024, 08:52Odpovědět

Smiřice připravují první ročník participativního rozpočtu. Zastupitelstvo schválilo přípravu pravidel  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.