Počasí dnes30 °C, zítra31 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Češi letos za dovolenou nechtějí šetřit. Mírně roste zájem o zahraniční destinace

Letos plánuje 61 procent Čechů strávit letní dovolenou právě v České republice, přičemž nejvíce jich zamíří do Jihočeského a Jihomoravského kraje. S rodinou nebo partnerem chtějí v průměru relaxovat 10 dní, přičemž se hlásí k aktivnímu odpočinku plnému sportu a kultury. Vyplývá to z údajů agentury Czech Czech Tourism.

Výdaje na dovolenou narostly oproti minulému roku o 921 korun na osobu, což vede k průměrné sumě 9 284 korun. Zdá se, že přes vyšší ceny, domácí cestování neztrácí na popularitě, což dokládá i neměnný podíl tuzemských dovolenářů. Ubytování v penzionech zůstává favoritem, když ho upřednostňuje 46 procent dotázaných.

Způsoby dopravy se různí, většina (70%) volí auto nebo motocykl, následuje vlak (18%) a autobus (10%). Nejčastější volnočasové aktivity zahrnují pěší turistiku a vodní sporty, ale také cyklistiku a návštěvu aquaparků.

Ačkoliv domácí turistika dominuje, 60 procent Čechů má v plánu i zahraniční dovolenou, což je o 3 procenta více než v loňském roce. Tento trend naznačuje zvýšený zájem o cestování, což může mít dopady i na turistický průmysl v následujících letech.

„Aktuální trend ukazuje, že ať už doma nebo v zahraničí, Češi chtějí své volno trávit aktivně a s důrazem na nové zážitky,“ uvádí ve své tiskové zprávě Czech Tourism.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Czech Tourism | Zdroj Czech Tourism

Štítky cestování, Česko, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi letos za dovolenou nechtějí šetřit. Mírně roste zájem o zahraniční destinace  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.