Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Hradecký kraj pošle na Ukrajinu miliony na projekt rehabilitačního centra

Královéhradecký kraj pošle na Ukrajinu pět milionů korun na projekt rehabilitačního centra v západoukrajinském Užhorodu pro vojáky zraněné ve válce s Ruskem. Poskytnutí finančního daru tento týden schválili krajští zastupitelé.

Kraj se tak připojil k dalším regionům v ČR, které již na projekt přispěly. Celkové náklady na dostavbu a rekonstrukci rehabilitačního zařízení bez nákupu vybavení jsou 270 milionů hřiven.

Darování peněz zprostředkuje Dobročinný fond ViZa. "Finanční dar bude použit na výstavbu nové budovy a rekonstrukci stávajícího komplexu Rehabilitačního centra v Užhorodě v Zakarpatské oblasti Ukrajinské republiky, které bude sloužit zejména pro vojáky zraněné ve válce," uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Modernizace se bude týkat nemovitosti, kterou vlastní Zakarpatská oblast. Na projekt dosud přispělo deseti miliony korun ministerstvo zahraničí, dále Moravskoslezský kraj částkou sedm milionů korun, Kraj Vysočina 5,5 milionu korun, Pardubický kraj pěti miliony korun a stejnou částku poslal na Ukrajinu také Ústecký kraj, uvedli zástupci hradeckého hejtmanství.

Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu 24. února 2022, a rozpoutalo tím největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války. Ruské síly napadly Ukrajinu z Ruska a z Běloruska a také z poloostrova Krym, který Moskva protiprávně anektovala v roce 2014. Konflikt vyvolal i nebývale silnou uprchlickou vlnu, značná část válečných běženců zamířila do ČR.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, Ukrajina, správa, zdraví, boje, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj pošle na Ukrajinu miliony na projekt rehabilitačního centra  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.