Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Hradecká GMU ve čtvrtek zahájí čtyři výstavy, jedna doplní festival Regiony

Galerie moderního umění (GMU) v Hradci Králové ve čtvrtek 20. června zahájí čtyři výstavy. Jednou z nich je badatelský projekt Henry Moore a československé umění po roce 1945, který prezentuje po více než 30 letech větší soubor soch tohoto britského umělce. Současně budou zpřístupněny tři samostatné výstavy představující tvorbu Juliany Höschlové, Petra Stibrala a Věry Říčařové s Františkem Vítkem.

"Ve výstavním prostoru Bílá kostka galerie uvede legendy českého loutkového divadla – Věru Říčařovou a Františka Vítka. V samostatné výstavě se představí současná umělkyně Juliana Höschlová a ve veřejném prostoru před galerií bude osazeno dílo Petra Stibrala s názvem Pomník konzumerismu," řekla mluvčí GMU Gabriela Bučková

Britský umělec Henry Moore (1898–1986) je považován za autoritu modernistického sochařství. Úvod expozice tvoří podrobná časová osa událostí, které zobrazují přítomnost autora v Československu a dalších zemích bývalého východního bloku. "Výstava tak především sleduje vliv jeho díla na československé sochařství ve druhé polovině 20. století. Hlavní expozici předcházel dlouholetý výzkum kombinující archivní zdroje jak zdejší, tak zahraniční," uvedla Bučková.

Kurátorky Pavlína Morganová a Lujza Kotočová sestavily pro výstavu soubor soch osobností z centra i regionů, jejichž autoři se Moorovou tvorbou inspirovali a rozpracovávali jeho postupy. Návštěvníci uvidí díla například Ladislava Zívra, Vítězslava Jungbauera, Vladimíra Janouška nebo Sylvy Lacinové.

"Do výstavy se podařilo zapůjčit několik originálů děl Henryho Moora, především z Muzea Folkwang v Essenu, Hamburger Kunsthalle a z drážďanské Státní umělecké sbírky. Současně jsou instalována díla československých sochařů a sochařek poukazující na Moorův vliv," uvedla Kotočová.

K výstavě vychází stejnojmenná publikace vydaná ve spolupráci s Vědecko-výzkumným pracovištěm Akademie výtvarných umění v Praze. Výstava potrvá do poloviny ledna 2025.

Výstavu Loutky & židle v Bílé kostce galerie připodobnila k procházce loutkářským ateliérem, kde se návštěvníci mohou seznámit s různými kapitolami společné tvorby umělecké a životní dvojice Věry Říčařové a Františka Vítka. Instalace zahrnuje ukázky divadelních artefaktů a vytváří prostor s obrazy či panoptikem loutek. "V roce 2017 získali Vítkovi za svou uměleckou práci evropského významu cenu Thálie za celoživotní loutkářské mistrovství," uvedl kurátor výstavy Miloš Vojtěchovský.

K výstavě Loutky a židle bude ve spolupráci s divadelním festivalem Regiony ve čtvrtek uvedena inscenace Škrobotník, Šlundra, Šibrová: Pitva.

V Černé kostce bude výstava Juliany Höschlové Tears for Fears, jejímž motivem je voda ve formě potoka v místě autorčina bydliště. Výstava potrvá do 6. října stejně jako intervence Petra Stibrala, kterou vstoupí GMU do veřejného prostoru před galerii, kde bude osazen Pomník konzumerismu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto GMU

Štítky ČR, výtvarné, výstavy, GMU, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká GMU ve čtvrtek zahájí čtyři výstavy, jedna doplní festival Regiony  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.