Počasí dnes29 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Na Trutnovsku se o jedno pracovní místo perou dva uchazeči

Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji v květnu klesla na tři procenta z 3,2 procenta v dubnu. Úřady práce v regionu evidovaly 11.555 lidí bez práce, o 484 méně než v dubnu. Nabízených volných pracovních míst v regionu přibylo o 19 na 10.335.

Z krajské evidence bylo vyřazeno 2027 uchazečů, o 136 méně než v dubnu. Na pracovní úřad se přišlo zaregistrovat 1543 lidí, o 251 méně než v předchozím měsíci. Loni v květnu byla v kraji nezaměstnanost menší, a to 2,9 procenta. Bez práce bylo tehdy 10.842 lidí a volných míst bylo 11.599.

Za posledních 12 měsíců se nezaměstnanost v kraji pohybuje v intervalu od 2,8 do 3,4 procenta, když na nejnižší hodnotě byla loni v červnu a nejvyšší byla letos v lednu a v únoru.

Úřad práce ČR připomněl, že květen a červen bývají tradičně měsíci s nejnižší mírou nezaměstnanosti. "Vedle sezonních prací, zejména ve stavebnictví, je dalším důvodem snížení postupný rozjezd letní turistické sezóny. Tento pokles však již není tak výrazný a dopadá na jednotlivé regiony ČR nerovnoměrně," uvedl úřad. V Královéhradeckém kraji jsou hlavními rekreačními oblastmi Krkonoše a Orlické hory.

Nezaměstnanost klesla ve všech pěti okresech kraje. Nejvyšší nezaměstnanost mezi okresy byla v květnu na Náchodsku s 3,9 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla dvě procenta v okrese Rychnov nad Kněžnou. Rychnovsko, kde je hlavním zaměstnavatelem závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách, mělo čtvrtou nejnižší nezaměstnanosti v ČR. Okres Jičín měl 2,1 procenta, což byla sedmá nejnižší nezaměstnanost v ČR.

Na jedno volné pracovní místo připadalo v Královéhradeckém kraji v květnu 1,1 uchazeče o zaměstnání. Největší přetlak na pracovním trhu byl na Trutnovsku s 2,1 uchazeče na jednu pozici. Nejméně nezaměstnaných v poměru k nabídce míst bylo na Rychnovsku, a to 0,6 uchazeče na jedno místo.

Ve srovnání s ostatními kraji ČR měl Královéhradecký kraj spolu se Středočeským krajem v květnu sedmou až osmou nejnižší nezaměstnanost. Nejnižší nezaměstnanost 2,7 procenta byla v kraji Vysočina a v Praze. Nejvyšší byla v Ústeckém kraji, kde činila 5,9 procenta.

Počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Takzvaných dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let, kteří mohli ihned nastoupit do práce, bylo v Královéhradeckém kraji v květnu 10.514.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/jotoler

Štítky práce, nezaměstnanost, Trutnovsko, ČR, Úřad práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Trutnovsku se o jedno pracovní místo perou dva uchazeči  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.