Počasí dnes29 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Hradecký kraj vybral firmu na rekonstrukci Vrbenského kasáren za 341 milionů

Kompletní rekonstrukci Vrbenského kasáren v centru Hradce Králové zajistí za 341 milionů korun firma Geosan Group. Stavební práce začnou v červnu. Také dodavatel expozic a vybavení vzejde ze soutěže. Odhady nákladů na projekt přestavby bývalého vojenského objektu včetně vybavení se koncem loňského roku pohybovaly okolo 800 milionů korun. Většinu nákladů by měly pokrýt dotace.

Stavební firma zajistí rekonstrukci nynějšího objektu Vrbenského kasáren a novostavbu, která bude propojena s historickým objektem proskleným krčkem. Objekt patří kraji. Podle dotačních pravidel musí skončit stavební práce v roce 2025. Budování expozic by mělo přijít na řadu v letech 2026 až 2027.

"Smlouvu na stavební práce jsme s dodavatelem podepsali koncem května a v tuto chvíli připravujeme slavnostní zahájení stavby, které by mělo proběhnout v pátek 14. června," řekl náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček (Piráti).

Ve veřejné soutěži na rekonstrukci Vrbenského kasáren Královéhradecký kraj obdržel šest nabídek. "Dodavatel s nejnižší nabídkovou cenou byl ze soutěže vyloučen. Druhou nejvýhodnější nabídku 341 milionů korun včetně DPH podala společnost Geosan Group," uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann

Rekonstrukce by měla vyřešit problém nedostatečných prostor pro činnost krajského Muzea východních Čech (MVČ) v Hradci Králové, a to jak pro odbornou práci, tak pro prezentaci sbírkových předmětů, uvedli zástupci hejtmanství. Vrbenského kasárny stojí uvnitř bývalého vojenského areálu Gayerových kasáren, naproti kasárenskému dvojčeti, které kraj nedávno zrekonstruoval za 310 milionů korun a nyní slouží muzeu jako hlavní odborné pracoviště.

Vrbenského kasárny vznikly v 19. století. Po přestavbě budou mít tři nadzemní podlaží v bočních křídlech, čtyři nadzemní podlaží v centrální části a jedno podzemní podlaží. Přístavba bude mít jedno nadzemní podlaží ukončené plochou střechou. Přístavba bude přisazená k nynějšímu objektu pomocí proskleného krčku a napojená výškově na původní vstup.

Z Vrbenského kasáren vznikne moderní muzejní pracoviště. Jeho tematickým těžištěm budou veřejnosti přístupné expozice přírody a člověka a navazující provoz kulturního a kreativního centra.

Projekt má podporu čtyř dotačních titulů v celkové výši přesahující 500 milionů korun. Dotace půjdou na stavební práce, a to na rekonstrukci objektu a přístavbu, dále na vybavení Centra kreativního muzejnictví Královéhradeckého kraje a na vybudování přírodovědecké a archeologické expozice. Dva z projektů budou čerpat prostředky z Národního plánu obnovy a dva projekty budou čerpat podporu z Integrovaného regionálního operačního programu 2021+, uvedl kraj.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, správa, stavby, muzea, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj vybral firmu na rekonstrukci Vrbenského kasáren za 341 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.