Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Města uzavírají přihlášky do participativních rozpočtů. Hotovo mají Hradec i Hořice

V Hradci Králové bylo uzavřeno první kolo příjmu návrhů do nového participativního rozpočtu s názvem Pro(buď) Hradec. Město obdrželo celkem 49 projektů, z nichž 27 je menších a 19 velkých. O třech se ještě rozhodne. Celkově je na realizaci projektů vyčleněno deset milionů korun.

Radnice nyní projekty prověřuje, zda splňují všechny požadavky. V průběhu září se pak občané mohou zapojit do hlasování prostřednictvím aplikace Munipolis. „Občané si tak vyzkouší, jaké to je řídit projekt a zároveň mají možnost rozhodnout, které návrhy budou realizovány," uvedl v tiskové zprávě Pavel Vrbický.

Malé projekty mohou čerpat až čtyři miliony korun, zatímco pro velké je připraveno šest milionů. Každý vybraný projekt musí být přístupný veřejnosti a přínosný pro město.

V příštích týdnech obdrží navrhovatelé zpětnou vazbu a na podzim bude spuštěno hlasování. Zapojit se může každý starší patnácti let, kdo ve městě bydlí, pracuje či studuje.

Do další fáze participativní rozpočtu vstupují i Hořice

I město Hořice uzavřelo přijímání návrhů do svého prvního participativního rozpočtu. Tento projekt, který měl za cíl zapojit občany přímo do rozhodování o rozvoji města, přilákal více než 10 projektových záměrů, čímž překvapil a potěšil místní vedení.

„Jsme velmi potěšeni zájmem občanů podílet se na zlepšování našeho města. Ukazuje to, že participativní rozpočet je správnou cestou, jak zapojit veřejnost do dění ve městě," hodnotí první fázi starosta města Hořice Martin Pour.

Výsledky přihlášených projektů nyní projdou hodnotícím procesem, a v průběhu následujících měsíců budou občané mít možnost hlasovat o těch, které by chtěli vidět realizované.

Ohodnoť článek

Foto Zdeněk Puš

Štítky Hořice, rozpočet, projekt, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města uzavírají přihlášky do participativních rozpočtů. Hotovo mají Hradec i Hořice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.