Počasí dnes29 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Sněhové pole Mapa republiky v Krkonoších by mohlo odtát do deseti dnů

Sněhové pole známé jako Mapa republiky na úbočí Studniční hory ve východních Krkonoších odtaje zřejmě v příštích deseti dnech, tedy zhruba o měsíc dříve než loni. Podle odhadů je tam stále až jeden metr sněhu, řekl dnes ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Loni sněhové pole roztálo 8. července.

"Na Mapě republiky jsem byl ve čtvrtek (30. května), mocnost sněhové vrstvy odhaduji na metr a dobu odtátí na sedm až deset dnů v závislosti na počasí," řekl mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Sněhové pole připomínající prvorepublikové Československo s Podkarpatskou Rusí odtává od východu na západ, až nakonec zůstávají "střední Čechy", v místě tzv. nivační deprese. "Rozlohu sněhového pole aktuálně odhaduji na polovinu tenisového kurtu," řekl Drahný.

Poslední měření mocnosti sněhové vrstvy provedené Správci KRNAP na Mapě republiky bylo 9. května a ukázalo výšku přes čtyři metry. Letošní naměřené maximum sněhu na Mapě republiky bylo z 19. března, a to osm metrů. Podle Drahného šlo o jedno z nejnižších maxim za poslední roky. Uplynulá zima byla plná výkyvů. Zatímco nástup zimy v prosinci byl nadějný, následné oblevy způsobily, že sníh začal odtávat výrazně dříve než v minulých letech, uvedl Drahný.

Podrobné měření v lokalitě dělají správci národního parku za pomoci moderních technologií od konce 90. let, poslední dobou dokonce s pomocí dronů. Cílem výzkumu je pochopit, jak sněhová pokrývka ovlivňuje mikroklima v závětrné oblasti Studniční hory.

Nejvíce sněhu tam Správa KRNAP zaznamenala v zimě 1999/2000, kdy tam bylo 15,7 metru sněhu. Naopak nejméně ho bylo na mapě naměřeno v sezoně 2013/2014, a to 5,4 metru. Tehdy roztál 10. června.

Sněhové pole Mapa republiky se každoročně na jaře rýsuje nad Modrým dolem v nadmořské výšce 1420 až 1455 metrů. Přestože je na jižním svahu, tak tam sníh v takovém rozsahu zůstává nejdéle v celém Česku. Důvodem je modelace terénu a větrné proudy anemo-orografického (větro-horopisného, pozn. red.) systému Bílého Labe, které na jižním svahu Studniční hory pravidelně ukládají obrovská množství sněhu. Sněhová vrstva pak dosahuje mnohametrové výšky. Mocnost sněhu tak nemusí odrážet charakter zimy z hlediska sněhové pokrývky v Krkonoších.

Mapa republiky leží v klidovém území, dříve první zóně národního parku, pěšky se k ní proto návštěvník hor nedostane. Dobře viditelné je ale od Chalupy na Rozcestí nebo z cesty mezi Výrovkou a Památníkem obětem hor.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KRNAP

Štítky ČR, počasí, rezervace, sníh, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněhové pole Mapa republiky v Krkonoších by mohlo odtát do deseti dnů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.