Počasí dnes29 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Firma chce v Praskačce na Hradecku rozšířit podnikání. Část místních je proti

Společnost Stock-Trade Industry by chtěla v Praskačce na Hradecku rozšířit svůj stávající areál o tři haly pro skladování a drobnou výrobu. Zastavět jimi chce část bývalého závodiště chrtů na severním okraji obce u železniční trati. Část místních je proti záměru, obávají se zejména zvýšené dopravní zátěže a hluku. Firma své plány v místní sokolovně představila veřejnosti. Přišlo asi 100 lidí, řada z nich dala najevo výhrady k záměru. Obec k projektu nachystala anketu, konat se bude souběžně s volbami do Evropského parlamentu 7. a 8. června.

Diskutujícím vadilo hlavně možné zvýšení dopravní zátěže. "Doprava pojede přes obec, pod okna nám pošlete kamiony," řekl jeden z diskutujících. Podle zpracovatele studie zástavby lokality architekta Pavla Zadrobílka by se doprava měla zvýšit o deset nákladních aut denně, zatímco nyní je frekvence dopravy v obci mezi 1500 až 1800 vozidly denně.

Jedna z diskutujících vznesla dotaz, zda ve stávajícím areálu firmy jsou skladovány zbraně a zda se v budoucnu se zbraněmi bude v areálu obchodovat. Ladislav Štoček skladování zbraní přiznal. Uvedl, že jsou bývalého majitele areálu, který si jako podmínku při prodeji areálu dal to, že tam zbraně několik let zůstanou uskladněné. "Není to nic výbušného," uvedl Štoček bez bližších podrobností. Dodal, že dělají vše pro to, aby zbraně z areálu zmizely. Starosta Praskačky Pavel Capek (nezávislý) na dotaz z pléna ke zbraním uvedl, že o jejich skladování v areálu nevěděl.

Místní rodinná firma Stock-Trade Industry vznikla v roce 2011 a zabývá se prodejem strojů, nářadí a dalšího sortimentu pro výrobní, stavební či montážní firmy. Pro zákazníky také zajišťuje různé kooperační strojírenské a zámečnické výroby. Předloni měla tržby 72 milionů korun a zisk 3,8 milionu korun.

Každá ze tří navržených hal by měla mít plochu 1000 metrů čtverečných, vzniknout by mělo asi 50 pracovních míst. Plochy určené pro výrobu by měly zůstat v pásu podél železniční trati. Stávající rodinná zástavba by byla od hal, které budou mít výšku do devíti metrů, oddělena pásem zeleně a zahradami nové rodinné zástavby. V jižní a jihovýchodní části chrtího závodiště firma naplánovala 14 parcel pro rodinné domy či dvojdomy. V menší části areálu vznikne veřejný park s workoutovými prvky.

Nové haly by také měly stávající i plánovanou obytnou zástavbu odstínit od železniční trati Hradec Králové - Praha, kterou chce Správa železnic v letech 2027 až 2030 rozšířit z jedné na dvě koleje. "Ze závěrů hlukové studie vyplývá, že vybraná varianta zastavovací situace areálu je z hlediska hlukových poměrů nejšetrnější a nemá negativní dopady na okolí," uvedla firma.

Obci firma slibuje, že jí na místě chrtího závodiště poskytne část stavebních parcel v hodnotě asi osm milionů korun. Výnos by obec mohla použít na rozšíření základní a mateřské školy. "Osm milionů je proti tomu, jak se zhorší kvalita bydlení, zanedbatelná částka," řekla kritička projektu Petra Škopová.

V anketě budou obyvatelé a majitelé nemovitostí v Praskačce odpovídat na otázku, zda podporují změnu územního plánu přeměnit chrtí závodiště ze sportovní plochy na plochy pro výrobu a skladování, výstavbu rodinných domů a pro zeleň a sportoviště. Část výroby a skladů by měly zabrat asi 39 procent řešeného území. "Výsledek ankety napomůže k finálnímu rozhodnutí o budoucím účelovém a prostorovém uspořádání lokality," uvedlo vedení obce. Starosta Capek uvedl, že obec chce být v celé věci plně transparentní.

Obec Praskačka leží na jihozápadním okraji Hradce Králové a je atraktivním místem k bydlení. V posledních letech v obci vyrostly desítky nových domů. Počet obyvatel obce za posledních 20 let vzrostl o čtvrtinu asi na 1130 lidí.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stock-Trade Industry

Štítky ČR, správa, reality, Praskačka, firmy, Stock-Trade Industry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma chce v Praskačce na Hradecku rozšířit podnikání. Část místních je proti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.