Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Centrum přírodovědného a technického vzdělávání za 250 milionů Hradec stavět nebude

Město Hradec Králové nebude stavět Centrum přírodovědného a technického vzdělávání za čtvrt miliardy korun. Podle nového vedení města jde o zbytný projekt a bude lepší, když město peníze vloží do škol, řekl primátor Alexandr Hrabálek (nestr. za ODS). Dodal, že projekt končí v samém začátku, protože městu se ani nepodařilo v soutěži najít architekta.

Centrum mělo vzniknout s využitím evropských dotací v památkově chráněné bývalé škole T. G. Masaryka v Lipkách, která má 26 učeben a 17 kanceláří. Projekt s pracovním názvem Lidské tělo - dokonalý stroj? se měl stát střediskem moderní výuky a popularizace přírodovědných a technických oborů v regionu. Již bývalé vedení města v čele s primátorem Zdeňkem Finkem (HDK) letos v září od projektu v jeho původní podobě ustoupilo a chtělo zvážit stavbu centra ve výrazně úspornější variantě.

Centrum mělo nabídnout deset výukových místností a jeden projekční sál. Expozice měly umožnit víceúrovňovou prezentaci informací pro různé věkové skupiny. V objektu se počítalo s laboratořemi pro praktické ověření nabytých znalostí a vyzkoušení experimentů z chemie, fyziky a biologie.

Pokračování projektu zkomplikovalo i to, že v soutěži vybraný projektant se zakázky vzdal. Bývalá rada města v září zakázku dalšímu projektantovi v pořadí nepřidělila a výběrové řízení na architekta zrušila.

„Projekt se vlastně zastavil sám pro svoji špatnou připravenost,“ řekl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS). Město by podle něj mělo budovu využít pro potřeby školství a ne pro projekt, který by nemusel být v budoucnu životaschopný. Roční provozní náklady centra město dříve odhadovalo minimálně na 15 milionů korun.

Radnice dříve zvažovala i levnější variantu přestavby na výukové centrum a pro potřeby Domu dětí a mládeže za 160 milionů korun. Zastupitelé se ale loni přiklonili hlasováním k vybudování centra v dražší variantě.

Autoři | Foto hradeckralove.org

Štítky ČR, správa, vzdělání, stavby, Hradec Králové, projekt, ODS, Alexandr Hrabálek, Tomáš Garrigue Masaryk, Zdeněk Fink, Hudební divadlo Karlín, Lipka, Jiří Bláha, Dům dětí a mládeže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum přírodovědného a technického vzdělávání za 250 milionů Hradec stavět nebude  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.