Počasí dnes22 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Jak úspěšný je hradecký kraj v čerpaní evropských dotací? Nejvíc peněz šlo do dopravy a zdravotnictví

Královéhradecký kraj se může pochlubit úspěšným čerpáním evropských fondů. Díky čtyřem operačním programům získal region finanční prostředky pro 1 753 projektů. Nejvíce investic směřovalo do dopravy, zdravotnictví a školství. Vyplývá to ze statistik Centra pro regionální rozvoj, které programy administrovalo.

Silniční síť a udržitelná doprava obdržely přes 3,4 miliardy korun. Zdravotnický sektor získal téměř 2 miliardy, z čehož významnou část tvoří prostředky z nástroje REACT-EU, určeného k boji proti důsledkům pandemie. Vzdělávací projekty v oblasti mateřských, základních a středních škol byly podpořeny částkou 1,6 miliardy korun.

Jedním z nejvýznamnějších projektů byla modernizace urgentního příjmu ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, na kterou EU přispěla bezmála 500 miliony korun. Díky 200 milionům korun došlo k modernizaci SMARTmuzea v Hradci Králové, kde byla zachráněna zchátralá budova a přistavěna moderní přístavba ze skla a oceli. Revitalizace kláštera Broumov a přeměna na vzdělávací a kulturní centrum získala podporu ve výši přes 166 milionů korun.

Další významné projekty zahrnují výstavbu nové silnice Jičín, Robousy – Valdice a záchranu kostelů na Broumovsku, které jsou nyní národními kulturními památkami s ambicí zápisu na seznam UNESCO.

„Jsme pyšní na to, co jsme díky evropským fondům dokázali vybudovat. SMARTmuzeum a jeho nadcházející rozšíření na kreativní centrum je příkladem, jak mohou evropské peníze pomoci transformovat regionální kulturu a komunitní život,“ vysvětluje v tiskové zprávě Jakub Řezníček z královéhradecké pobočky Centra pro regionální rozvoj.

Celkově, regionální operační programy v České republice podpořily během dvaceti let více než 25 tisíc projektů sumou přesahující 193,7 miliardy korun.

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky Královéhradecký kraj, doprava, zdravotnictví, projekt, Česko, peníze, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak úspěšný je hradecký kraj v čerpaní evropských dotací? Nejvíc peněz šlo do dopravy a zdravotnictví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.