Počasí dnes25 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Historický důl Kovárna v Krkonoších otevře v červenci, nabídne nové prostory

Historický důl Kovárna v Obřím dole v Krkonoších po rozšíření návštěvnické trasy zahájí provoz v červenci. Potrvá do konce září a datum prohlídky včetně přesného času vstupu do podzemí bude nutné dohodnout vždy individuálně.

Důl Kovárna se pro veřejnost otevře po šesti letech. Místo dosavadních dvou návštěvnických tras nabídne trasu jednu. "Vše je připraveno, pokud bude zájem, tak první návštěvníky přivítáme 1. července," uvedl Radko Tásler ze společnosti Speleo Albeřice, která podzemí Sněžky před lety zpřístupnila.

Sraz účastníků exkurze bude v zatáčce turistické cesty, na odpočívadle se stříškou na místě bývalé boudy Kovárna. Odtud si zájemce vedoucí exkurze odvede do boudy před štolou Barbora, kde si nechají osobní věci. "Do batohu doporučujeme zabalit léky a náhradní oblečení pro případ zmoknutí na cestě z Pece pod Sněžkou," řekl Tásler.

Exkurzi je nutné dohodnout nejméně 14 dnů dopředu pro skupinu nejvýše 12 lidí na adrese speleoalberice@volny.cz. Skupinové vstupné je 12.000 korun, a to i pro skupinu s menším počtem osob. "V září 2023 byl zkušební provoz s vybranými lidmi, jejich připomínky jsme zapracovali do návštěvního a provozního řádu. Vydali jsme také stručnou publikaci s geologickými informacemi o podzemí Sněžky a štole Prokop, kterou dostanou účastníci exkurze zdarma," sdělil Tásler.

Celkové náklady na obnovu a zpřístupnění historického dolu jsou přes 19 milionů korun, z toho asi 85 procent pokryla evropská dotace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajský úřad Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, zajímavosti, historie, turistika, hornictví, Obří důl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historický důl Kovárna v Krkonoších otevře v červenci, nabídne nové prostory  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.