Počasí dnes26 °C, zítra22 °C
Sobota 15. června 2024  |  Svátek má Vít
Bez reklam

Safari Park Dvůr Králové získal ze Španělska na obnovu chovu šimpanzího samce

Safari Park Dvůr Králové nad Labem získal z Madridu na obnovu chovu ohrožených šimpanzů poddruhu čego čtyřiadvacetiletého samce. Chovatelé věří, že by v budoucnu mohl s jednou z dvorských samic přivést na svět mládě. Naposledy se šimpanzí mládě ve Dvoře Králové narodilo v roce 1998. V dvorské skupině šimpanzů jsou tak nyní dva samci a pět samic.

Samce jménem Guis v následujících týdnech čeká přivykání na nový domov a seznamování se s ostatními členy skupiny. "Po příjezdu se nastěhoval do jedné z vnitřních expozic na okraji pavilonu primátů. Má pachový a optický kontakt se zbytkem skupiny, která na jeho příjezd reagovala s velkým zájmem," uvedla zooložka Gabriela Linhart.

Ačkoli ve skupině žije další samec, chovatelé nepředpokládají, že by se s Guisem nesnesl. "Šimpanzi žijí v přírodě ve složitých skupinách s mnoha samci i samicemi. Právě k tomu směřuje i trend chovu v lidské péči. Snažíme se skupinu co nejvíce přiblížit přirozenému stavu v divočině," uvedla Linhart. Samice v přírodě v době dospívání opustí rodnou skupinu a najdou si novou skupinu s nepříbuznými samci, se kterými se mohou rozmnožovat.

Dvorskou skupinu šimpanzů z většiny tvoří stará zvířata. Samice Susi, narozená kolem roku 1965 v divočině, je jedním z nejstarších šimpanzů chovaných v lidské péči. Zhruba o pět let mladší jsou samice Bonnie a Babeta. Samci Dingovi je téměř 50 let a šestatřicetiletá samice Chispi přestála v roce 2019 vážné onemocnění a operaci. Nadějí na chov je takřka dvacetiletá samice M, která se narodila ve Valencii.

Šimpanz čego je největší poddruh šimpanze, může vážit přes 70 kilogramů. V přírodě je vážně ohrožený, jeho stavy se odhadují na 140.000 zvířat. V lidské péči patří k nejvzácnějším velkým lidoopům. Evropské zoo jich chovají kolem 30, tedy násobně méně než například orangutanů bornejských, goril nížinných nebo šimpanzů bonobo a šimpanzů hornoguinejských. Úspěšných odchovů je málo, jeden z posledních se podařil loni v prosinci v plzeňské zoo.

Dvorská zoo chová šimpanze od roku 1971 a zatím odchovala čtyři mláďata, která se narodila v letech 1984, 1987, 1993 a 1998. Posledním narozeným šimpanzem byla samice Daisy, která byla jako dvouletá převezena do bratislavské zoo, kde později uhynula. Dvorská skupina šimpanzů se naposledy rozrostla v roce 2017, kdy dorazily z maďarské zoologické zahrady samice M, Chispi a Susi. Naděje chovu vkládané do M a Chispi se zatím nenaplnily.

Dvorská zoo se zaměřuje na Afriku, známá je úspěšným chovem nosorožců či žiraf. Zoo patří kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech. Loni návštěvnost safari parku vzrostla meziročně o půl procenta na nový rekord 673.000 lidí.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, Španělsko, příroda, zoo, šimpanzi, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park Dvůr Králové získal ze Španělska na obnovu chovu šimpanzího samce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.