Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

SOUTĚŽ: Jaké je to sedět v kokpitu akrobatického letadla? Vyhrajte lístky na Aviatickou pouť

PR článek

Letošní ročník Aviatické pouti slibuje luxusní podívanou. Pokud vyjde počasí, tak se budou diváci, kterých na pardubické vojenské letiště proudí každoročně desítky tisíc, náramně bavit.  První červnový víkend jim nad hlavami proletí Gripeny, zažijí výsadek parašutistů, akrobatické kousky Martina Šonky a dalších legend a těšit se můžou i na přepravní letouny CASA. Hradecká Drbna vám nyní nabízí vstupenky na tuto jedinečnou show.

Těžko se může běžný návštěvník Aviatické pouti vžít do pocitu pilotů, kteří předvádí ve vzduchu neskutečné figury. Při těch se točí hlava i těm, co stojí pevně nohama na zemi. Nikdy mě osobně nenapadlo, že se ocitnu v kokpitu letadla, se kterým profesionálové absolvují Red Bull Air Race a za mnou bude sedět Jan Rudzinskyj, levé křídlo akrobatické skupiny Red Bull Flying Bulls. Když přišla nabídka letět, s velkým respektem jsem ji přijala.

2. května jsem zažila jeden z největších adrenalinů v mém životě. Deset minut plných akrobatických figur v podání profesionála Honzy Rudzinskyj s přetíženým +6G. Neskutečný zážitek. Jsem vděčná, že jsem mohla tohle zažít na vlastní kůži a taky na sebe pyšná, že jsem let absolvovala bez ztráty kytičky na konci.

Pytlík v případě náhlé potřeby dost otestovaného žaludku,  který jsem dostala před letem, nebyl nakonec potřeba. Možná proto, že v mé hlavě probíhal intenzivní koučink a že jsem měla absolutní důvěru v mého průvodce mezi mraky.

Aviatická pouť nabídne nevídanou podívanou 

Pestrá podívaná nebude podle organizátorů jen mezi mraky. „V pozemním programu armáda vedle letadel a vrtulníků z jednotlivých leteckých základen představí i techniku jednotek pozemního vojska a vojenské hasiče z pardubického letiště,“ uvedl Jan Rudzinskyj z organizačního štábu pouti.

Vojáci budou mít v letovém programu významný podíl. „Bezpochyby největším vojenským letadlem bude transportní dvoumotorový stroj CASA 295 z kbelské letecké základny. Ten se s doprovodem dvojice hotovostních letadel JAS-39C Gripen postará o zahajovací průlet," řekl Rudzinskyj. Po průletu se gripeny oddělí a CASA provede výsadek parašutistů a následně přistane na pardubickém letišti, kde si budou moci návštěvníci prohlédnout interiér letounu. Chybět letos nebude ani sólová ukázka letadla Gripen z čáslavské základny.

Velmi atraktivní bývají během letecké přehlídky už tradičně chvíle, kdy nebe patří akrobatickému létání. Po patnácti letech se do Pardubic s unikátním akrobatickým speciálem Corvus Racer 540 vrátí maďarský pilot Péter Besenyei. „Péter je akrobatickou legendou, ale je také mužem, který změnil vnímání letecké akrobacie veřejností, když vymyslel zcela nový formát leteckého soutěžení, který byl napínavý a divácky přitažlivý,“ uvedl v tiskové zprávě letecký publicista Petr Kolmann a pokračuje: „Právě mistr světa a Evropy Péter Besenyei vymyslel soutěž letadel mezi pylony, později známou jako Red Bull Air Race. První zkušební ročník se uskutečnil před dvaceti léty a od následujícího roku se soutěž létala jako regulérní světová série na mnoha místech světa. Všichni pochopitelně víme, že v pozdější době jsme v soutěži měli i české zástupce, Martina Šonku a Petra Kopfsteina, pro něž je Péter autoritou a vzorem.“

Kdo nesmí na Aviatické pouti chybět, tak to miláček publika akrobatický pilot Martin Šonka, který zvedne tepovou frekvenci snad každého návštěvníka. Letos vystoupí na svém akrobatickém speciálu Extra 300SR a opět se také předvede na cvičném letadle Z-142C AF z pardubického Centra Leteckého výcviku, kde působí jako instruktor při výcviku nových vojenských pilotů.  „Aviatická je jeden z vrcholů sezóny před letním Mistrovství světa v akrobacii, kterého se účastním.  Samozřejmě chystám něco nového. Jsem aktivní soutěžní pilot a jezdím po závodech, kde jednou z disciplín je freestyle. Tam aby člověk porážel ostatní, tak nemůže předvádět ty samé věci, které už rozhodčí viděli. Má to vývoj, nové figury a ty uvidí i diváci na Aviatické pouti, na kterou se moc těším,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu Martin Šonka.

Akrobatická legenda prozradila, že má velmi ráda historická letadla kterých bude na letošním ročníku víc než dost. Jedna z nich bude možná Martinu Šonkovi blíž, než si sám myslí. „Rádi bychom ho usadili do letadla, ve kterém zcela jistě nikdy neseděl, a to do Blériotu Ing. Jana Kašpara, kterým v roce 1911 uskutečnil slavný přelet z Pardubic do Prahy. Pochopitelně nejde o originál, ale repliku,“ prozradil Jan Rudzinskyj.

Poprvé se divákům představí i Letka Aviatické pouti, která zatím létá s trojicí ultralehkých replik letadel z první světové války. Letka se skládá ze strojů Aviatik DI Berg, Morane Saulnier MS-139 a Nieuport X1.

SOUTĚŽ UKONČENA: Výhercemi se stávají Jarmila Prchalová, Tomáš Provazník, Zbyněk Hynek a také Marcela Komárková.

Vyhraj dvě vstupenky na Aviatickou pouť do Pardubic:

Jak se jmenoval pilot, se kterým letěla naše redaktorka Hanka Poskočilová?

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky aviatická, let, akrobacie, Šonka, Rudzinskyj, Pardubice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Jaké je to sedět v kokpitu akrobatického letadla? Vyhrajte lístky na Aviatickou pouť  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.