Počasí dnes30 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Milion korun pro obyvatele. Třebechovice pod Orebem zahajují participativní rozpočet

Stále více měst v Královéhradeckém kraji se letos přidává k projektu participativního rozpočtu. Stejně to udělají i v Třebechovicích pod Orebem, kde na nápady občanů vyčlenili jeden milion korun. Lidé budou moci navrhnout své vlastní projekty, které město následně zrealizuje.

„Alokace na pilotní ročník je milion korun. To je nadstandardní výše vzhledem k velikosti města. Zvažovali jsme i nižší částku, nakonec rozhodl správný názor, že při současných cenách materiálu a práce je potřeba lidem nabídnout takovou částku, která jim přeci jen umožní navrhnout projekty, které budou opravdu vidět,“ uvádí pro Hradeckou Drbnu radou pověřený Koordinátor participativního rozpočtu a iniciátor Tomáš Tázlar

Samotný projekt začne už během května, kdy budou obyvatelé Třebechovic pod Orebem vybírat název participativního rozpočtu. Samotný sběr jednotlivých projektů by mohl začít na začátku června a potrvá během celých prázdnin.  

„Chceme dát občanům opravdu komfortní čas, aby si dokázali projekty připravit. Tím, že se jedná o první ročník, budeme z pozice koordinátorů participace nápomocní při podávání návrhů, aby se nám jich sešlo co nejvíc,“ dodává Tázlar.  

Samotné vítězné projekty by měla radnice znát ještě před koncem roku. Tak, aby bylo možné je zařadit do rozpočtu pro rok 2025. 

„Participativní rozpočet bereme v tomto roce jako pilot, na kterém se všichni, jak my jako úřad, tak občané, budeme učit. Přál bych si, aby se to letos všechno povedlo, pomohli jsme vzbudit větší zájem obyvatel o dění ve městě a jako bonus příští rok vybudujeme pár hezkých věcí, které zatraktivní Třebechovice pro občany a turisty,“ vysvětluje pro Hradeckou Drbnu starosta města Roman Drašnar.  

Podle radnice by zájem obyvatel mohla probudit samotná částka v participativním rozpočtu. Hlavní podstatnou má být obyvatelům ukázat náročnost celého procesu. „Po navrhovatelích nechceme totiž nejen holý nápad, ale i rámcovou cenovou kalkulaci, popis přínosu pro město, místo realizace musí být na městském pozemku nebo v městských budovách, musí zde být soulad s územním plánem a podobně,“ dodává Tázlar.  

Svůj participativní rozpočet připravili například i v Hořicích, kde je na návrhy obyvatelů uvolněno 350 tisíc korun. Hradec Králové vyčlenilo na malé projekty čtyři miliony a na velké šest milionů korun. Dvůr Králové připravil půl milionu korun.   

Ohodnoť článek

Foto Ladislav Válek

Štítky rozpočet, Třebechovice pod Orebem, projekt, Královéhradecký kraj, Drbna.cz, participativní, finance, projekt, obyvatelé, veřejnost, hlasování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milion korun pro obyvatele. Třebechovice pod Orebem zahajují participativní rozpočet  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.