Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dvorský safari park přestěhoval pět nosorožců dvourohých do opraveného pavilonu

Safari Park Dvůr Králové nad Labem přestěhoval pět nosorožců dvourohých východních do nového chovného zázemí v opraveném pavilonu. Příští týden je doplní ještě jeden. Završuje tím etapu rekonstrukce zázemí chovu těchto kriticky ohrožených zvířat. Zrenovovaný pavilon je podle nich jedním z nejmodernějších v Evropě. Rekonstrukce vyšla na 20 milionů korun. Návštěvníci již mohou nosorožce pozorovat ve výbězích.

"Stěhování předcházely dlouhé přípravy a plánování. Samotná akce tak proběhla bez problémů. Krátce po vypuštění do nových stájí nosorožci začali žrát a jsou v klidu," uvedl zoolog safari parku Jiří Hrubý.

V rozsáhlé stáji, která je za pavilonem primátů, mají nosorožci větší komfort a lepší přístup do venkovních výběhů. "Nosorožci se dobře zabydlují, přivykání probíhá hladce," řekl Hrubý. Z pavilonu, který byl kvůli rekonstrukci dva roky vyklizen, vzniká další chovné centrum. "Nejprve si ale zvířata musejí zcela přivyknout. Až následně můžeme uvažovat o spojování vhodných dvojic," uvedl Hrubý.

Zoo při plánování rekonstrukce pavilonu zúročila padesátileté zkušenosti dvorského chovu. Původní nosorožinec byl jednou z nejdéle sloužících staveb zahrady, která od výstavby před půl stoletím neprodělala větší změny.

V současnosti žije v safari parku 15 nosorožců dvourohých východních, šest samců a devět samic, včetně tří dospívajících mláďat. Nosorožec dvourohý východní je pro safari park ikonické zvíře. První nosorožce získal pro zahradu v 70. letech 20. století Josef Vágner přímo v Africe a dvorská zoo se stala první zahradou v tehdejším Československu, která tato kriticky ohrožená a náročná zvířata odchovala. Od té doby se tam narodilo 49 mláďat a safari park je nejúspěšnějším chovatelem na světě, uvedla zoo.

Safari park má díky účasti v organizačních strukturách Evropského chovného programu při EAZA a EEP klíčovou roli v nastavování správných podmínek v ostatních členských zahradách. Má také zásadní roli v ochraně přímo v místech přirozeného výskytu nosorožců. Od roku 2009 se uskutečnily dva transporty nosorožců do tanzanského Mkomazi, odkud je Vágner v 70. letech přivezl. V roce 2019 se nosorožci vrátili také do Rwandy, kde pomáhají obnovit vyhubenou populaci. Na obou místech se dvorští nosorožci opakovaně rozmnožili.

Zoo patří Královéhradeckému kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech. Loni návštěvnost safari parku vzrostla meziročně o půl procenta na nový rekord 673.000 lidí.

Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je v chovu žiraf, zeber a nosorožců. Součástí zoo je také safari, v němž lidé ve vozidlech jedou mezi volně žijícími zvířaty. Safari založil Josef Vágner, který byl ředitelem dvorské zoo v letech 1965 až 1983. Podle safari, které Vágner inicioval, začala dvorská zoo pro celou zahradu používat nový marketingový název Safari Park Dvůr Králové.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Safari Park

Štítky ČR, příroda, chov, stavby, zoo, nosorožci, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvorský safari park přestěhoval pět nosorožců dvourohých do opraveného pavilonu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.