Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Historickým městem roku v Královéhradeckém kraji je opět Jičín

Historickým městem za rok 2023 v Královéhradeckém kraji se stejně jako za rok 2022 stal šestnáctitisícový Jičín. Postoupil do celostátního finále, jehož výsledky budou vyhlášeny 18. dubna, uvedli organizátoři soutěže. Jičín, který do obnovy památek v posledních letech investoval desítky milionů korun, již jednou celostátní kolo vyhrál, a to za rok 2016. Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstva kultury a pro místní rozvoj.

Opětovné podání přihlášky do soutěže město podle starosty Jana Malého (ANO) považuje za motivující impuls pro další systematickou snahu o obnovu městské památkové rezervace. "Tu vnímáme jako prostor s mimořádně cennými kulturně historickými hodnotami, který spoluvytváří jedinečnou identitu města," uvedl.

Jičínská městská památková rezervace čítá 74 nemovitých kulturních památek na rozloze 12 hektarů. Žádná z nich není v havarijním stavu a ani není na seznamu ohrožených památkových objektů, který vede Národní památkový ústav.

Loni město dokončilo opravu další části barokní Valdštejnské lodžie. Rekonstrukce budov v severovýchodní části areálu kolem takzvaného Čestného dvora přišla na 33 milionů korun. Hlavní částí byla výstavba víceúčelového sálu zvaného Theatron. Rekonstrukce byla součástí česko-polského projektu Cesta Valdštejnských architektů, který byl podpořen evropskou dotací. Před více než 30 lety byla lodžie téměř ruinou. Město od té doby do oprav dalo desítky milionů korun. Provozovatelem lodžie je spolek Valdštejnské imaginárium, který v objektu organizuje kulturní akce.

Loni město také začalo s náročnou opravou střechy na památkově chráněné budově Základní školy 17. listopadu v historickém centru města. Do obnovy památek v Jičíně investuje i římskokatolická farnost, která loni pokračovala v opravě střechy kostela sv. Ignáce z Loyoly.

Radnice od letošního roku nově dotacemi podporuje opravy domů v městské památkové rezervaci. Peníze mohou získat majitelé domů, které nejsou kulturní památkou, a nemají tak možnost získat dotace z programů ministerstva kultury. Pro letošní rok město na podporu vyčlenilo 300.000 korun.

Zásadní investicí do jičínských památek je letos v lednu zahájená rekonstrukce Valdštejnského zámku. Týká se prostor muzea, pořízení nové expozice a vybudování bezbariérového přístupu do zámku zhruba za 70 milionů korun. Na investici se podílí Královéhradecký kraj, který má v zámku v nájmu své Regionální muzeum a galerii. Město chce letos začít na zámku opravovat obřadní síň odhadem za 26 milionů korun a chystá i opravu galerijní výstavní síně za několik milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Jičín

Štítky ČR, správa, památky, historie, Jičín, ocenění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historickým městem roku v Královéhradeckém kraji je opět Jičín  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.