Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Trutnov zabezpečuje skálu, aby už kameny neohrožovaly atlety na ovále

Na atletickou dráhu stadionu na Lukách v Trutnově spadlo v zimě několik balvanů, naštěstí nikoho nezasáhly. Město nechá dráhu opravit a skálu zabezpečit, to by mělo vyjít zhruba na čtyři a půl milionu a do půlky května by to mělo být hotové. Atletická sezona by tak neměla být ohrožena.

Na konci února došlo k odtržení a sesuvu části skály za atletickým stadionem. Část balvanů dopadla přímo na běžecký ovál a poškodila jej. Město se ihned pustilo do náročné opravy. 

Důvodem zřícení skály bylo rozvolnění líce skalního masivu vlivem prehistorických tektonických a netektonických procesů. „Neustále probíhá atmosférické zvětrávání provázené samovolným opadem kamenů, balvanů až bloků. Do puklin a trhlin pak proniká kořenový systém dřevin a rostlin, který masiv destabilizuje. K tomu se přidal výrazný klimatický výkyv během letošní zimy, kdy se střídala vysoká vlhkost s mrazovými cykly. Když navíc připočteme vývratový účinek vzrostlých stromů při silném větru, výsledkem je nastalá situace, kdy se část horniny uvolnila a zřítila,“ vysvětluje Klára Bednářová, vedoucí Odboru majetku města MěÚ Trutnov.

Město na nic nečaklo a ihned zahájilo sanaci části skály, atletického oválu a opěrné zdi. Při likvidaci skalního řícení se budou kácet vzrostlé stromy rostoucí bezprostředně na horním horizontu skalní stěny a mladší náletové stromy ve strmém svahu pod stěnou. Poté budou probíhat řízené odlomy nestabilních částí skalní stěny. Práce je nutné provádět pomocí horolezecké techniky s maximálním bezpečnostním zajištěním. „Objemné skalní bloky rozdružíme na menší a vyskládáme je do valu, který tak vytvoří ochrannou linii za stadionem. Na závěr instalujeme dva metry vysoký ochranný plot v patě svahu nad atletickou dráhou,“ dodává Klára Bednářová.

Oprava vyjde na necelých 4,5 milionu Kč, provádí ji specializovaná firma Vertico, s. r. o. Atletický stadion je otevřen bez omezení, pouze část oválu není k dispozici a dráha je tak zkrácena.

Probíhající práce jsou rychlým řešením akutního problému a předpokládáme jejich ukončení v polovině května, tak aby mohla na atletickém stadionu proběhnout letošní sezóna. Nicméně souběžně jsme již zahájili průzkum a projekční práce na celém skalním úseku od parkoviště u zimního stadionu až ke koupališti. Kompletní sanace a zabezpečení bude probíhat v následujících letech a předpokládáme využití národních dotačních titulů,“ doplňuje Tomáš Eichler, místostarosta města Trutnova.

Ohodnoť článek

Foto Město Trutnov

Štítky Trutnov, atletika, kámen, sanace, skála, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnov zabezpečuje skálu, aby už kameny neohrožovaly atlety na ovále  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.