Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na východě Čech padly teplotní rekordy na všech stanicích, kde se měří přes 30let

Ve východních Čechách padly teplotní rekordy pro dnešní den na všech 15 meteorologických stanicích, které jsou v provozu 30 a více let. Na 11 z nich bylo více než 25 stupňů Celsia. Nejtepleji v regionu bylo v Pardubicích, téměř 30 stupňů.

"Na první dubnový týden jde o extrémní hodnoty. Teploty mohou ještě slabě růst. Dnes ale neočekávám, že by na východě Čech překročily třicítku," řekl po 16:30 Jaroslav Tuček z královéhradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nejvyšší teplota ve východních Čechách, tedy v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, byla dnes naměřena na letišti v Pardubicích, a to 29,4 stupně. Dosud nejvyšší naměřená teplota pro 7. duben tam byla v roce 1961, a to 25,6 stupně Celsia. Teplo bylo také v Hradci Králové, na stanici na Novém Hradci Králové bylo 28,4 stupně, což stačilo na rekord z roku 1961, kdy bylo rovných 25 stupňů.

Přes 25 stupňů Celsia bylo dnes ve východních Čechách například také v Broumově na Náchodsku, a to 26,4 stupně, v roce 1961 tam bylo rovných 23 stupňů. Rekord pro dnešní den padl také v Novém Bydžově na Královéhradecku, v Holovousích na Jičínsku nebo v Jičíně, a to 27,8 stupně, 27,7 stupně a 27,3 stupně Celsia. Dosavadní rekord v Novém Bydžově pro 7. duben byl v roce 2011, a to 24,4 stupně, v Holovousích v roce 1986, a to 24,2 stupně a v Jičíně v roce 1961, kdy tam bylo naměřeno 24,9 stupně Celsia.

Nezvyklé teplo bylo dnes i v Krkonoších. Teplotní rekord pro dnešní den padl na hřebenové Labské boudě, kde bylo dnes v 16:30 naměřeno 18,2 stupně Celsia, což stačilo na dosavadní rekord z roku 2020, kdy bylo 12,6 stupně.

Na duben nezvykle teplé počasí má pokračovat i v dalších dnech. V pondělí na východě Čech meteorologové očekávají většinou polojasno, nejvyšší denní teploty 23 až 26 stupňů Celsia, na horách 18 až 21 stupňů. Vítr bude mírný jižní až jihovýchodní. Ve středu by se mělo ochladit, denní teploty spadnou pod 15 stupňů Celsia.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Česko, stupeň Celsia, Královéhradecký kraj, rekord, Český hydrometeorologický ústav, Východní Čechy, Nový Bydžov, Holovousy, okres Jičín, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na východě Čech padly teplotní rekordy na všech stanicích, kde se měří přes 30let  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.