Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

První ročník participativního rozpočtu spouští i v Hořicích. Občané své návrhy přihlásí on-line

Stejně tak jako celá řada měst v Královéhradeckém kraji svůj participativní rozpočet připravili také v Hořicích. Obyvatelé budou moci přihlásit své nápady na vylepšení veřejného prostranství. Na realizace má radnice v kase připravených 350 tisíc korun.

"Od poloviny dubna do poloviny května pak budou moci občané podat své projektové návrhy, které přitom budou moci průběžně konzultovat se zaměstnanci městského úřadu,“ vysvětluje v tiskové zprávě Martin Bártík z úseku dotací tamní radnice. Následně komise posoudí, zda přihlášené projekty splňují pravidla a mohou postoupit do veřejného hlasování. To se bude konat v první polovině září.  

Vítězný projekt, který od občanů získá nejvíce hlasů, chce radnice začít realizovat na přelomu letošního a příštího roku. „V případě, že se myšlenka setká s ohlasem našich občanů, je vedení města připraveno na příští rok navýšit objem prostředků, o kterých budou moci sami občané našeho města rozhodnout,“ uvedl Martin Pour, starosta města Hořice. 

Radnice má v současnosti strach z toho, lidé nebudou mít zájem zapojit se kvůli složitosti participativního rozpočtu. Upozorňuje však, že jde o jednoduchý proces. „Představte si, že jako občan/občanka Hořic máte možnost navrhnout projektový záměr, který zlepší nějakým konkrétním způsobem Váš život, i život Vašich spoluobčanů. Dá prostor Vaší fantazii anebo Vám umožní vyřešit nějakou dlouhodobou bolístku našeho města,“ dodává Bartlík. 

Participativní rozpočet rozjíždí i další města 

Deset milionů korun do svého participativního rozpočtu uvolnila radnice v Hradci Králové. První fáze v krajské metropoli spočívala ve výběru názvu pro celý projekt. Občané si vybrali název Pro(buď) Hradec. Na tuto část nyní navazuje přihlašování samotných projektů. 

"Navržený projekt musí být přínosem pro město a občany, nesmí generovat zisk, musí být přístupný veřejnosti po většinu dne, musí stát na pozemcích města a měl by se dát postavit do dvou let," uvedla už dříve radnice ke kritériím. 

Své participativní rozpočty připravila celá řada dalších měst. Například v Trutnově mají k dispozici jeden milion korun. Ve Dvoře Králové měli loni třetí ročník participativního rozpočtu. Obyvatelé vybrali zastřešení autobusové zastávky u pošty, letní scénu před Hankovým domem a rozšíření dětského hřiště ve Smetanově ulici.  

Ohodnoť článek

Foto IC Hořice

Štítky rozpočet, Hořice, radnice, projekt, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, participativní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První ročník participativního rozpočtu spouští i v Hořicích. Občané své návrhy přihlásí on-line  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.