Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pevnost Josefov získá peníze na svou záchranu. Finanční injekci pošle stát, kraj i město

Královéhradecký kraj si odsouhlasil dohodu mezi ministerstvy kultury a rozvoje a Jaroměří. V ní se na dalších deset let finanční zavazují podpořit záchranu pevnosti. Má jít o částku, která se může vyšplhat až na 50 milionů korun ročně.

„Vnímám to jako naplnění naší společenské odpovědnosti, od státu můžeme získat v součtu až 1,2 miliardy korun, ale město Jaroměř a Královéhradecký kraj se na záchraně budou finančně také podílet a k tomuto objemu peněz přidají spolufinancování ve výši až 30 procent,“ uvedl v tiskové zprávě hejtman Martin Červíček (ODS).  

Stát tak celkem poskytne 1,2 miliardy v následujících deseti letech. Celkem se však nedostane nad částku 120 milionů pro Josefov a Terezín ročně. Ministerstvo se také zavázalo hledat podporu pro opravu pevnostních měst v rámci spolupráce s jinými resorty a vyjednávat možnost podpory ze strany Evropské unie. 

Pro následující čtyři roky už ve státním rozpočtu existuje vyčleněná částka, která je zahrnutá v havarijním programu. Jde o 1,38 miliardy korun. Tyto peníze jsou určené na opravu šesti konkrétních objektů, a to čtyř v Terezíně a dvou v Josefově – konkrétně se jedná o Čtvercová kasárna a Vojenskou nemocnici. 

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky Pevnost Josefov, peníze, Královéhradecký kraj, finance, stát, ČR, památka, pevnost, oprava, údržba, dohoda, plán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pevnost Josefov získá peníze na svou záchranu. Finanční injekci pošle stát, kraj i město  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.