Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Do východočeských měst se vrátila sdílená kola. Díky dotaci od kraje je 15 minut zdarma

Do některých měst v Královéhradeckém kraji se vrátila sdílená kola. Od 1. dubna si je lze půjčit například ve Dvoře Králové nad Labem, Hořicích nebo Trutnově, kde si mohou cyklisté vybrat z tradiční varianty nebo elektrokola. Na letošní provoz formou dotace přispíval Královéhradecký kraj. Díky tomu je v mnohých městech prvních 15 minut zdarma.

První ročník sdílených kol nyní zkouší například v Trutnově. „Pro Trutnováky jsme tuto službu připravili zatím na zkoušku a na konci sezóny ji zhodnotíme. Věřím, že s ní budou lidé spokojeni a že ji budeme provozovat i v příštích letech,“ uvedl před časem pro novináře místostarosta města Tomáš Hendrych.  

Od 2. dubna je ve městě celkem 18 stanovišť. Na nich je k dispozici 30 klasických kol a 20 elektrokol. Podobně jako v ostatních městech, i v Trutnově bude službu poskytovat společnost Nextbike, která si městu řekla o 1,39 milionu korun.  

Od dubna si mohou cyklisté půjčit i jedno z pětapadesáti sdílených kol ve Dvoře Králové nad Labem. Všechna jsou rozmístěná na celkem 21 stanovištích po celém městě. V případě tohoto města se cenovka od stejné společnosti vyšplhala na 1,3 milionu korun.  

„Na sdílených kolech je možné se po Dvoře Králové nad Labem přepravovat od roku 2022. Na konci roku 2023 systém využívalo téměř 2 500 cyklistů,“ uvádí v tiskové zprávě mluvčí tamní radnice Miroslava Kameníková

Další sdílená kola pro své obyvatele obnovila i radnice v Hořícíh. Tam se jedná o 25 sdílených kol na osmi stanovištích. I v tomto městě bude prvních 15 minut výpůjčky zdarma. To je možné díky rozdělení nákladů mezi radnici, Královéhradecký kraj a jednoho z místních partnerů.  

„Od 16. minuty se bude uživatelům účtovat standardní sazba 20 Kč za každých dalších 30 minut jízdy,“ vysvětluje na webu města Dominik Palm z tamního úřadu.  

Na sdílená kola kraj uvolnil čtyři miliony korun  

Řada měst se ke sdíleným kolům a prvním 15 minutám zdarma mohla vrátit díky dotaci Královéhradeckého kraje. Na podporu takzvaného bikesharingu uvolnil čtyři miliony korun. Možnost zažádat až o 70procentní dotaci má každá obec v kraji včetně statutárního města Hradec Králové. Maximální výše podpory je půl milionu korun. 

„Cílem výzvy je motivovat obce, aby zavedly nebo pokračovaly se službou sdílených kol a tím nabídly alternativu k individuální automobilové dopravě," řekl novinářům mluvčí hejtmanství Dan Lechmann

Rozvoj udržitelné dopravy je součástí Strategie rozvoje Královéhradeckého kraje a také Strategie Královéhradeckého kraje v oblasti cyklistické dopravy do roku 2035. 

„Věříme, že investice města do moderní městské mobility ve formě sdílených kol je ten správný krok pro zvýšení efektivity mobility po městě a celkovému zklidnění dopravy,“ dodává v tiskové zprávě Lukáš Luňák, CEO nextbike Czech republic. 

  

Ohodnoť článek

Foto NextBike

Štítky dotace, Královéhradecký kraj, Trutnov, Dvůr Králové nad Labem, Hořice, sdílená, kola, cyklistika, doprava, nextbike

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do východočeských měst se vrátila sdílená kola. Díky dotaci od kraje je 15 minut zdarma  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.