Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jičín vyhlásil sbírku na novou Lavičku Rumcajsovy rodiny. Má pokrýt náklady na její výrobu

Nadační fond Jičín založil sbírku na novou Lavičku Rumcajsovy rodiny, která je dočasně umístěna v Lipové aleji. Zástupci města a také autoři ji veřejnosti představili před pár dny. Od té doby se na ní přišlo podívat několik stovek místních i turistů. Radnice nyní věří, že se díky sbírce podaří uhradit alespoň část nákladů.

Dílo vzniklo z iniciativy místních občanů. Lavička je dalším dílem, které v Jičíně připomíná pohádkového loupežníka Rumcajse od spisovatele Václava Čtvrtka a výtvarníka Radka Pilaře. 

Na lavičce o délce 3,58 metru, výšce 1,46 metru a váze asi 1,5 tuny jsou vyřezané sedící postavy Rumcajse, Manky a Cipíska. Dřevořezba na opěradle lavičky pak zobrazuje například Valdštejnovo náměstí, znak Jičína, Prachovské skály, lipovou alej, Zebín nebo například postavy zvířat. Ve dřevě jsou na třech místech vsazené acháty, které pocházejí z nedalekých obcí Železnice a Doubravice.  

„Příběh Lavičky Rumcajsovy rodiny však nekončí a vyvstává otázka, co s ní bude dále. Umístění v lipové aleji je nyní schváleno dočasně a je potřeba vyřešit také otázku údržby i vlastnictví. Výroba díla byla nákladná,“ napsal Hradecké Drbně mluvčí radnice v Jičíně Jan Jireš.  

I proto radnice věří, že se pokusí část nákladů zaplatit z nově vzniklé sbírky na portálu Domio. Cílem je během následujících 50 dnů získat alespoň 150 tisíc korun. Celková cena lavičky se vyšplhala na 350 tisíc korun. 200 tisíc se autorům podařilo získat po vlastní ose, zbytek je třeba získat skrze sbírku.  

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Podobský

Štítky Jičín, rodina, Rumcajs, výroba, Václav Čtvrtek, Radek Pilař, lavička, sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín vyhlásil sbírku na novou Lavičku Rumcajsovy rodiny. Má pokrýt náklady na její výrobu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.