Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Univerzita Hradec Králové vysílá na Erasmus ročně okolo 500 studentů

Univerzita Hradec Králové (UHK) se v akademickém roce 2023/2024 vrátila v počtech studentů vyslaných do zahraničí na Erasmus, ale i mladých přijíždějících díky tomuto programu z ciziny, na úroveň před pandemií koronaviru, tedy roku 2019. Největší útlum výjezdů na Erasmus univerzita zaznamenala v letech 2020 až 2022. V současnosti jsou průměrné počty studentů vyslaných do zahraničí ročně kolem 500. Vyplynulo to z informací UHK. Od roku 2005 univerzita zaznamenala přes 4600 výjezdů studujících do zahraničí a přes 4700 přijíždějících z ciziny.

UHK vznikla v roce 2000 z Vysoké školy pedagogické. Nabízí studium na čtyřech fakultách, na Fakultě informatiky a managementu, Přírodovědecké fakultě, Filozofické fakultě a Pedagogické fakultě. UHK má v současností 800 zaměstnanců a 6500 studujících.

"Zájem o výjezdy i příjezdy našich studujících pravidelně rostl. Vrchol zájmu ze zahraničí jsme zaznamenali rok před pandemií, aktuálně se počet zájemců drží kolem 500, což také naplňuje kapacity UHK. Aktuálně je výjezdů 450 ročně. Výjezdy se snažíme dlouhodobě dostat na stejnou úroveň jako příjezdy, kterých je okolo 500, což se nám po pandemii daří," řekl mluvčí UHK Jakub Novák.

Studenti UHK v Erasmus+ programu nejčastějšími vyjíždějí do zemí jižní Evropy, jako je Portugalsko, Španělsko, Itálie, Řecko. Zájem je také o univerzity v Německu.

"Díky novým kombinacím virtuálních a fyzických mobilit se zájem o všechny programy i destinace mírně zvyšuje. Stejně tak se zvyšuje i atraktivita ČR a Hradce Králové, primárně díky možnostem financování přijíždějících mobilit přes podporu z EU, velkou roli hraje i cenová dostupnost," řekl Novák.

Nejvíce studentů UHK vyjíždí na Erasmus z filozofické a přírodovědecké fakulty, zejména studující politologie, sociologie, filozofie a přírodních věd. Pozadu ale nezůstávají ani studující z fakulty informatiky a managementu, primárně z programů managementu cestovního ruchu, ale také z informačního managementu, ekonomiky i datové vědy. "Z pedagogické fakulty se mobility týkají studujících cizí jazyky pro cestovní ruch, transkulturní komunikace i různých stupňů učitelství, nejčastěji pro střední školy," řekl Novák.

Podle něj se ale na každé fakultě najdou studijní programy, ve kterých alespoň nějakou zkušenost ze zahraničí získá téměř každý. Na krátké zahraniční pobyty v rámci Erasmus+ vyjíždějí i akademičtí a neakademičtí pracovníci.

"V uplynulých letech se nám daří realizovat rozsáhlý program mimo Erasmus+ s univerzitami v USA, na které už vycestovaly desítky studujících UHK. Další desítky pak studují virtuálně na dálku. Z fondů EU jsou financovány i výjezdy mimo Evropu, například do Ghany, Namibie, Zambie, Chile, Peru, Mexika, Kolumbie, v Asii pak na Tchaj-wan, do Japonska nebo Koreje," dodal Novák. Podle něj to souvisí s dlouhodobým zaměřením UHK na regiony Asie, Afriky nebo Latinské Ameriky.

"Mezi nejčastěji zmiňovanými pozitivními efekty studia v zahraničí naši studující uvádějí mezinárodní rozhled, ale i vytvoření sítě kontaktů po celém světě a díky tomu relevantní zdroj informací o globálním dění a uplatnění na globálním pracovním trhu. Vylepšení jazykových kompetencí je samozřejmost," dodal Novák.

Erasmus je největší evropský program ve vzdělávání, začal v roce 1987 spoluprací 11 zemí. Česko se zapojilo v roce 1998.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto UHK

Štítky ČR, EU, školy, vysoké, Erasmus, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Hradec Králové vysílá na Erasmus ročně okolo 500 studentů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.