Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Královéhradecký kraj se nemůže zbavit černého kašle, počty pacientů rostou

V Královéhradeckém kraji dál roste počet lidí nakažených černým kašlem. Za poslední týden přibylo 59 nových případů, od začátku roku je to celkem 180. Za celý loňský rok v kraji přitom hygienici zaznamenali 17 případů černého kašle.

"V mezitýdenním srovnání počty případů onemocnění černým kašlem v Královéhradeckém kraji stále rostou. V lednu jsme zaznamenali čtyři případy, v únoru 49 a v březnu zatím 127 případů," sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí.

V Královéhradeckém kraji byl v únoru zaznamenán první letošní případ úmrtí člověka nakaženého černým kašlem v Česku. Šlo o muže ve věku 55 až 64 let, který zemřel 10. února a měl i další vážná onemocnění. Onemocnění černým kašlem nebylo bezprostřední příčinou jeho úmrtí, uvedli hygienici.

"Pokud jde o to úmrtí, jednalo se o náhodný pozitivní nález u z jiných důvodů hospitalizovaného pacienta, který neměl žádné příznaky onemocnění černým kašlem. Tento muž měl několik dalších závažných diagnóz, nezemřel na onemocnění černým kašlem, ale na svá základní onemocnění," řekla Krejčí.

Jedno úmrtí na černý kašel v České republice evidoval Státní zdravotní ústav (SZÚ) i loni, předtím v roce 2014. V obou případech šlo o seniory.

V Královéhradeckém kraji za týden po několika týdnech opět stoupl počet nemocných s akutními respiračními infekcemi a chřipkou, a to o téměř osm procent na 1128 nemocných v přepočtu na 100.000 obyvatel z předchozích 1045. Před týdnem činil poklesl případů podle tohoto přepočtu 12,1 procenta, před tím 16 procent a dříve deset procent. Vyplynulo to z dnešních informací na webu hradecké KHS.

"V hodnocení epidemiologické situace týkající se výskytu respiračních onemocnění smíšeného nechřipkového a chřipkového charakteru lze konstatovat, že došlo k mírnému nárůstu, který může být dán ukončením jarních prázdnin, jinak ale odpovídá sezóně," sdělila Krejčí.

K dnešku hradecká KHS eviduje 22 klinicky závažných případů onemocnění chřipkou, z toho čtyři pacienti v souvislosti s ní zemřeli.

Tento týden bylo v Královéhradeckém kraji hlášeno nejvíce případů v okresu Hradec Králové, nejméně na Náchodsku. Nejvyšší nemocnost v kraji přetrvává ve věkové skupině do pěti let, nejnižší je ve skupině nad 65 let. "Došlo k mírnému navýšení nemocnosti, zejména ve věkových skupinách šest až 14 let a 15 až 24 let," dodala Krejčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky černý kašel, zdraví, kýchání, pacient, hygienici, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj se nemůže zbavit černého kašle, počty pacientů rostou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.