Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradec Králové chce vybudovat Central park. Má vzniknout na 84 nevyužitých hektarech

Radnice v Hradci Králové chce připravit takzvaný Central park pro budoucí generace. Vzniknout by měl na doposud nevyužitých 84 hektarech. Plocha se nachází na Moravském Předměstí. Jde o plochu, která se nachází za sídlištěm směrem k vodojemu a Rozárce.

„Tuto část města lze považovat za dosud poměrně podceňovaný prostor, jehož potenciál byl dosud přehlížen. Přitom nabízí řadu příležitostí a to nejen pro nejhustěji obydlenou část Hradce i celého kraje,“ vysvětluje v tiskové zprávě náměstek Lukáš Řádek (TOP09). 

Budoucí Central park by mohl nabídnout například obecní sad, pastvinu, prostor na rekreační běh, cyklotrail, kopce na sáňkování i lyžařský svah. To vše by bylo spojeno s lesoparkem.  

Prostor by podle radnice mohl nabídnout i přirozenou adaptaci na klimatické změny. „Díky jedinečné schopnosti regulovat hydrologický cyklus přirozeně zmírňuje extrémy, jako jsou sucho a povodně. Jeho součástí je lesopark, který harmonicky spojuje prvky původního lesa s parkovou úpravou,“ dodává Řádek.  

Tento týden radnice podepsala memorandum s Komitétem pro založení a podporu Central parku. Město se tím zavázalo, že bude vytvoření Central parku podporovat. Naopak komitét bude mít na starosti samotný rozvoj a komunikaci s majiteli dotčených pozemků. 

„Naším společným cílem je vytvořit perspektivní přírodní prostor pro další generace, který bude v souladu s územním plánem nezastavěným a přírodě blízkým zázemím sídliště a města,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast územního plánování a životního prostředí Adam Záruba (Změna pro Hradec). 

Znění společné dohody v tomto týdnu schválila rada města. Konečné slovo však bude mít zastupitelstvo, které se na společném jednání sejde koncem dubna. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto heymatthew | Pixabay

Štítky Central park, Hradec Králové, park, lesopark, sad, Moravské Předměstí, plán, vize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Kaplan

Jasně, v Hradci není zima ani sníh, ale potřebujeme lyžařský svah a kopec na sáňkování. Zase vyhazování peněz daňových poplatníků

Pátek, 22. března 2024, 10:14Odpovědět

Hradec Králové chce vybudovat Central park. Má vzniknout na 84 nevyužitých hektarech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.