Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tobiáš se narodil předčasně. Mladá rodina se vypořádává nejen s náročnou péčí, ale i s finančním zatížením

Těhotenství obvykle trvá 40 týdnů. Koncem srpna 2021, když manželé Zdislava a Marek zrovna slavili své výročí svatby, byla paní Zdislava v 28. týdnu svého třetího těhotenství. V den oslav se však celé rodině změnil život. Nejmladší syn se rozhodl podívat na svět předčasně. V důsledku toho trpí dnes dvouletých chlapec vážnými zdravotními problémy.

„Byli jsme s manželem na slavnostní večeři. Když jsme se vrátili, začala jsem silně krvácet. Okamžitě mě odvezl do Klatovské nemocnice, kde zanedlouho přišel Tobík na svět. Měl 1350 g a 41 cm,“ vzpomíná paní Zdislava. Došlo u ní k masivnímu krvácení z placenty, což vyžadovalo okamžité provedení císařského řezu. Jejich syn, na kterého se společně s tenkrát čtyřletou Terezkou a ročním Eliáškem velmi těšili, tak přišel na svět velmi nedonošený.

„Ačkoliv bezprostředně po porodu Tobiášek sám dýchal a srdce pracovalo, postupně se kvůli nezralosti plic jeho dýchání zhoršilo. Po převozu do Fakultní nemocnice v Plzni byl napojen na umělou plicní ventilaci s podáváním kyslíku a léku pro podporu rozvinutí plic. I přes podpoření dýchacích funkcí se u něj nakonec vyvinulo těžké postižení plic, které vyžadovalo plicní ventilaci po dobu šesti týdnů. Během té doby se jeho stav zkomplikoval ještě těžkým infekčním zánětem,“ popisuje jeho maminka.

Následující měsíce byly pro Tobíka a jeho rodinu nesmírně náročné. Podstoupil mnoho chirurgických zákroků, včetně operace hlavy a implantace V-P shuntu (hadičky, která odvádí nadbytek mozkomíšního moku, jenž by zvyšoval tlak na mozek, do bříška), což bylo nezbytné k řešení jeho komplexního zdravotního stavu. Přes všechnu tuto lékařskou péči si Tobík do života přinesl dětskou mozkovou obrnu, sekundární epilepsii a mnoho dalších více či méně vážnější zdravotních komplikací.

I přesto, že Tobík stále čelí různým výzvám, například problémům se zrakem či motorikou, snaží se jeho rodina zůstat pozitivní. „Raná péče přinesla do Tobíkova života nové možnosti. Jeho pohybový vývoj pokročil i po tom, co začal nosit brýle. Začal se plazit a psychicky mu to hodně pomohlo. Každou středu s ním dojíždíme na fyzioterapie a ergoterapie, ve čtvrtek pak na hipoterapie a snažíme se mu dopřát i neurorehabilitace. Také mu pořizujeme řadu pomůcek a předmětů, které ho rozvíjí,“ dodává paní Zdislava.

Nákup důležitých pomůcek, které nejsou úplně levné, byl také důvod, proč se manželé rozhodli požádat o pomoc dárce z nadace Dobrý anděl, která pomáhá pravidelnými finančními příspěvky rodinám s dětmi, v nichž se vyskytlo vážné onemocnění.

„Většinu svého života se věnuji práci s lidmi, pomáhám jim najít své poslání, dosáhnout vnitřního uzdravení a zlepšovat rodinné vztahy. Nikdy bych si nemyslel, že se ocitnu v situaci, kdy budu sám potřebovat pro svoji rodinu pomoc, a to i finanční. Zjistil jsem, že je mnohem jednodušší pomáhat, než přijímat pomoc od druhých. Chci proto upřímně poděkovat Dobrým andělům za podporu, povzbuzení a za to, že nás utvrzují v přesvědčení, že v těžkých chvílích na to nejsme sami,“ doplňuje svou manželku pan Marek s tím, že příspěvky Dobrých andělů využívají především na platby terapií a nákupy různých pomůcek pro Tobíka.

Vážná nemoc, to je spousta starostí a výdajů navíc. Pokud byste chtěli rodinám, v nichž se dítě, maminka či táta potýká se závažným onemocněním, pomáhat i vy, staňte se Dobrými anděly. Stačí se zaregistrovat na stránkách dobryandel.cz, zvolit libovolnou výši příspěvku a začít přispívat. Nadace vaše příspěvky odevzdá do posledního haléře a vy se díky svému Andělskému účtu můžete každý měsíc podívat, které konkrétní rodině jste pomohli.

Ohodnoť článek

Foto Dobrý anděl

Štítky Dobrý anděl, nadace Dobrý anděl, předčasný porod, plicní ventilace, problémy s dýcháním

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tobiáš se narodil předčasně. Mladá rodina se vypořádává nejen s náročnou péčí, ale i s finančním zatížením  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.