Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zemědělci vjedou s traktory do Hradce Králové, na dohled jsou další protesty

Zemědělci v Královéhradeckém kraji při protestu ve středu dopoledne vjedou zhruba s padesáti traktory do centra Hradce Králové. V ostatních okresech kraje se vydají s traktory na protestní jízdy po hlavních silničních tazích.

Celkem by se v krajském městě a po silnicích v kraji mělo mezi osmou a desátou hodinou dopolední pohybovat kolem dvou set strojů. Čeští zemědělci se tím připojí k evropským zemědělským protestům.

"Cílem protestu není blokáda dopravy. Chceme upozornit na vládní nesplněné sliby a neřešené problémy v zemědělství," řekl předseda hradecké krajské Agrární komory Jiří Černý. Řidiči by však podle něj měli ve středu dopoledne počítat na silnicích s možným zdržením.

Do Hradce Králové farmáři přijedou kolem 08:00 ve směru od Jičína. Najedou na silniční okruh města, z něhož u nadjezdu v Malšovicích sjedou na malý městský okruh kolem historického centra. Po obkroužení centra opět v Malšovicích najedou na silniční okruh a město opustí výpadovou silnicí na Jičín. Při protestu 22. února farmáři do centra Hradce Králové nejeli, jeli po silnici I/35.

Po hlavních silnicích zemědělci s traktory pojedou ve středu na Jičínsku a Rychnovsku. V Trutnově chtějí absolvovat jízdu městem a pak se vydat k hraničnímu přechodu v Královci. Jde o podobný scénář protestů jako 22. února.

Na Náchodsku farmáři s asi 30 traktory vyrazí z několika směrů do Náchoda, kterým projedou a vrátí se zpět domů. "Do Náchoda zhruba v 08:30 přijedou zemědělci například od Dolan, Bohuslavic, Nahořan, Broumova, Žďáru nad Metují. V Náchodě se otočí na některém z kruhových objezdů," řekla ČTK ředitelka náchodské Agrární komory Rita Pernicová.

Jízda k hraničnímu přechodu do Polska v Náchodě jako při protestu 22. února se podle ní konat nebude. Tehdy na přechod najelo asi 50 traktorů, dopravu ale nezablokovaly.

V celém kraji při protestu 22. února zemědělci vyjeli na silnice s 250 až 300 traktory a další zemědělskou technikou.

Středeční protesty zemědělců se budou konat u příležitosti jednání Evropské rady, které připadá na 21. března. Zemědělské organizace tvrdí, že cílem protestů je upozornit na dlouho neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a prohlubující se krizi v agrárním sektoru nejen na evropské, ale i na národní úrovni. Společně zemědělci v evropských zemích protestovali 22. února. V Praze zemědělci protestovali také 7. března.

Čeští zemědělci požadují snížení byrokratické zátěže, podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem. Dalšími požadavky jsou nedanění evropských provozních dotací a omezení bezcelního dovozu zemědělských produktů ze zemí mimo Evropskou unii.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, EU, zemědělství, demonstrace, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemědělci vjedou s traktory do Hradce Králové, na dohled jsou další protesty  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.