Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na místě zchátralého národního domu v Deštném vyrostou apartmány

Demolice bývalého národního domu v centru Deštného v Orlických horách by měla začít v dubnu. Na uvolněném místě má v roce 2025 nákladem stovek milionů korun začít vznikat apartmánový hotel s recepcí. Součástí objektu bude také podzemní parkoviště, restaurace a wellness.

Zchátralá budova vznikla v roce 1929, památkově chráněná není, má za sebou několik přestaveb. "Restaurace a wellness by měly být přístupné veřejnosti. To vítáme. Bojíme se, aby v centru nevznikl další z řady apartmánových domů, další mrtvá budova. Poslední informace je taková, že demolice by měla skončit do začátku letních prázdnin,“ řekla starostka Simona Vlková. Obec s 590 obyvateli v poslední době registruje zájem o výstavbu apartmánových domů.

Investorem je majitel nynějšího objektu společnost Směnol, autorem projektu je projekční kancelář Ateliér 2. "Máme dokumentaci pro územní rozhodnutí, nyní žádáme o územní rozhodnutí a máme vyjednaný demoliční výměr. Demolice by měla začít v dubnu, přes léto počítáme s vyčištěním areálu. Stavět se začne, jakmile získáme stavebního povolení, předpoklad je v roce 2025. Stavba by měla trvat 16 až 18 měsíců," řekl zástupce investora Michal Žáček ze společnosti Ateliér 2.

Historická budova, v 80. a 90. let přestavěná, vznikla v roce 1929, jako někdejší Deschneier Hof, později Hotel Michl. Po válce byl hotel znárodněn a přejmenován na Hotel Národní dům a nakonec Hotel Area, uvedla obec. Do přelomu 80. a 90. let patřil objekt obci, poté několikrát změnil majitele.

"Obyvatelé Deštného mají k budově citový vztah. Když to Zatřilo obci, konala se tam divadelní představení a další kulturní akce, bylo tam i kino. Po revoluci ze společenského sálu vznikl bazén. Budova chátrá minimálně 15 let," řekla Vlková.

Podle ní současní majitelé koupili objekt asi před třemi lety. "Podle nich je budova neopravitelná. Nám Dešteňákům je líto, že budova zmizí. Na druhou stranu nic s tím nelze dělat, jednak není v majetku obce a také je lepší z tohoto udělat něco, co nebude nebezpečné," řekla Vlková.

V Deštném je jeden z největších lyžařských areálu v Orlických horách. Ve středisku je šest apartmánových domů, z toho tři pod sjezdovkami a tři v centru obce. Podle starostky je v plánu výstavba dalších více než pěti apartmánových domů, které by mohly vzniknout do pěti let. Například jeden by měl stát u penzionu Kozí Chlívek poblíž křižovatky silnic II/310 a II/310, další v části Jedlová, v centru obce pod hřbitovem nebo pod černou sjezdovkou nedaleko restaurace Srub Karolina.

"Zájem o výstavbu apartmánových domů stále je, ale zájem o koupi apartmánů klesá. Obec se snaží s investory jednat a najít společnou cestu, aby v budově byly nějaké služby pro veřejnost, jako třeba restaurace či sál a objekt žil," dodala Vlková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto turistika.cz

Štítky ČR, stavby, rekreace, hotely, Orlické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na místě zchátralého národního domu v Deštném vyrostou apartmány  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.