Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Náchod plánuje v novém spolkovém domě expozici věnovanou J. Škvoreckému

V Náchodě vznikne stálá expozice věnovaná náchodskému rodákovi a spisovateli Josefu Škvoreckému. Bude v novém spolkovém domě, který má být dokončen do konce března. Základem expozice bude pozůstalost po Josefu Škvoreckém z Toronta, kterou náchodská radnice získala na základě memoranda uzavřeného v roce 2016 se Společností Josefa Škvoreckého. Expozice by mohla být zpřístupněna veřejnosti od 1. května, kdy začíná 25. ročník studentského festivalu Náchodská Prima sezona.

"Pozůstalost, kterou město Náchod získalo, čítá okolo 1600 titulů. Vetší část tvoří Škvoreckého knihovna," řekla mluvčí radnice Nina Adlof. Jde o autorské knihy v češtině i v jiných jazykových mutacích mimo jiné v angličtině, němčině, polštině, italštině, japonštině. Nechybí knihy od jiných autorů, které rád četl, a knihy vydané v exilovém nakladatelství Sixty-Eight Publishers. "Většina z nich bude vystavena v pracovně, která bude kopií pracovny v Torontu," řekla Adlof.

Pozůstalost obsahuje také pět obrazů, z nichž většinu namaloval náchodský malíř a jedna z postav z jeho románů Bohumír Španiel, dále sedm medailí včetně čestných doktorátů a také sedm fotoalb s fotografiemi z natáčení filmů a seriálů podle jeho románů. Náchod získal také přibližně 100 gramofonových desek převážně jazzové hudby.

"V současnosti jsou předměty uskladněny v desítkách krabic a v regálech v jedné místnosti v objektu města. Chtěli bychom vystavit co nejvíce věcí, ale v tuto chvíli nelze říci, jaké množství to bude. Expozice Josefa Škvoreckého bude ve dvou místnostech, součástí bude například jeho pracovna obklopená knihovnou nebo audiovizuální projekce," řekla Adlof.

Dokončení spolkového domu je hlavní letošní investicí dvacetitisícového města. Stavba nového objektu v proluce mezi domy v Hurdálkově ulici v centru města začala v roce 2022 a vyjde na více než 63 milionů korun. Letos radnice investuje přes sedm milionů korun. Projekt počítá s konferenčním sálem pro 50 lidí, výstavními prostory pro expozice významných náchodských rodáků, a to spisovatele a nakladatele Josefa Škvoreckého a architekta Jana Letzela. V objektu budou i menší klubovny a ateliéry. Před domem vznikne volné prostranství se zpevněným povrchem a zelení.

Josef Škvorecký zemřel v lednu 2012 ve věku 87 let v Torontu, v roce 2014 mu v Náchodě odhalili pamětní desku a také lavičku na Masarykově náměstí. Spisovatele rovněž připomíná květnový festival studentské tvořivosti Náchodská Prima sezona.

Spisovatel Škvorecký rodné město zachytil v několika svých knihách, vedle Prima sezony také v Příběhu inženýra lidských duší a ve Zbabělcích. V roce 1969 odešel do exilu a založil nakladatelství Sixty-Eight Publishers, v němž společně se svou ženou Zdenou Salivarovou vydávali díla autorů, kteří nemohli publikovat v komunistickém Československu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Náchod

Štítky ČR, správa, historie, literatura, Škvorecký, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchod plánuje v novém spolkovém domě expozici věnovanou J. Škvoreckému  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.