Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve Žďáru nad Orlicí vyroste moderní dům pro seniory

Ve Žďáru nad Orlicí vznikne moderní domov se zvláštním režimem pro seniory s kapacitou 24 lůžek. V tuto chvíli úředníci Královéhradeckého kraje nechávají zpracovat projektovou dokumentaci pro výstavbu včetně řešení interiéru za necelých pět milionů korun bez DPH.

Domov pro seniory takového typu je v kraji podle politiků potřeba. „Výstavba nových domovů pro seniory, jejichž zdravotní stav vyžaduje pravidelnou, či nepřetržitou péči, je vzhledem ke stárnutí populace nezbytná. Připravovaný domov ve Žďáru nad Orlicí bude svým charakterem připomínat rodinné bydlení, díky čemuž bude v rámci možností daných zdravotním stavem klientů umožňovat jejich plnohodnotný život,“ popsala náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Martina Berdychová.

Domov bude sloužit 24 klientům a zajistí také zázemí pro 13členný personál. Klienti by měli bydlet celkem ve třech domácnostech. Zároveň budou mít k dispozici společné prostory pro setkávání a celkové provozní propojení objektu.

V každé domácnosti bude šest jednolůžkových a jeden dvoulůžkový pokoj, vždy včetně koupelny a toalety. Těchto sedm pokojů bude mít k dispozici společnou obytnou místnost s kuchyňským koutem, z níž bude přímý vstup do zahrady či na terasu. V domácnosti budou vždy dvě bezbariérová WC, koupelna asistovaného mytí a skladové a úklidové prostory.

„Celý areál bude bezbariérový. Podlaha pokojů bude navíc vybavena technikou pro monitorování pádu a odchodu z pokoje. Na chodbách budou osvětlená vodicí madla a případně i další prvky ke zvýšení ochrany ubytovaných osob. Novostavba bude splňovat přísná kritéria pro dosahování energetických úspor při provozu. Efektivitu v tomto směru zajistí mimo jiné tepelná čerpadla, fotovoltaika či rekuperační systém,“ doplnil první náměstek hejtmana pro investice, inovace a IT Pavel Bulíček.

Ve společných prostorách bude pro klienty kromě vstupní haly či výtahu k dispozici také relaxační místnost, „vzpomínková“ místnost či místnost pro ruční práce, dále hygienické zázemí pro návštěvy, ošetřovna a také bezbariérové WC či koupelna asistovaného mytí.

Zázemí bude dále zahrnovat prostory pro zdravotní sestru, místnost pro personál a další zázemí pro zaměstnance, administrativní či technické a provozní prostory. Součástí domova budou také venkovní parkovací místa a oplocená zahrada.

Domov bude organizačně spadat pod krajskou příspěvkovou organizaci Domovy na Orlici, která se stará o seniory se sníženou soběstačností, jejichž zdravotní stav vyžaduje pravidelnou (trvalou) odbornou péči. Vznikla v roce 2021 sloučením Domova důchodců Albrechtice nad Orlicí a Domova pro seniory Borohrádek. V Borohrádku kraj následně v roce 2022 rozšířil kapacitu zařízení za téměř 80 milionů korun. Od začátku letošního roku pečují v obou stávajících areálech také o klienty s Alzheimerovou chorobou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajský úřad Královéhradeckého kraje

Štítky senior, dům, výstavba, Žďár, kraj, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Žďáru nad Orlicí vyroste moderní dům pro seniory  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.