Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jarní odstávka lanovky na Sněžku začne už zítra a potrvá skoro do konce dubna

Kabinová lanovka na Sněžku bude od 18. března do 26. dubna kromě víkendů a státních svátků mimo provoz. Čeká ji totiž pravidelná jarní odstávka kvůli údržbě. Lanovka je v odstávce kvůli údržbě dvakrát ročně, na jaře a na podzim.

"Kromě běžné roční údržby podle pokynů výrobce a platné legislativy nás čeká navíc také rozsáhlejší kontrola a údržba dvou až tří podpěr lanové dráhy. To znamená, že ve spolupráci s odbornou firmou dojde ke kompletní výměně ložisek a čepů," řekl Jiří Martinec ze společnosti Lanová dráha Sněžka. 

Lanovka bude v době jarní odstávky v provozu v závislosti na počasí o víkendech a svátcích. Pojede také o prodlouženém velikonočním víkendu, tedy od pátku 29. března do 1. dubna včetně.

Lanovka má dva úseky, dolní z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu a z Růžové hory na vrchol Sněžky. V mezistanici na Růžové hoře jsou dva motory, každý pro pohon jednoho úseku. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů za hodinu. Častěji bývá kvůli silnému větru mimo provoz horní úsek, stejně jako dnes dopoledne a o uplynulém víkendu. Aktuální informace o provozu jsou na webu lanovky. Lanová dráha na Sněžku je nyní v provozu v závislosti na počasí od 08:00 od 18:00.

Motor dolního úseku se porouchal v pondělí 29. ledna. Technici vzhledem k tomu, že je dolní úsek častěji v provozu, na něj přemístili funkční motor z horního úseku lanovky. V úterý 30. ledna po výměně motorů se dolní úsek opět rozjel. Náhradní motor, který pochází z Harrachova ze starší lanové dráhy, byl instalován koncem února a od 1. března je opět lanovka kompletně schopná provozu. Porouchaný motor je nyní v opravě a zpět bude asi na přelomu května a června. Opravený motor pak technici vrátí na dolní úsek a motor používaný nyní na dolním úseku podstoupí revizi a repasování v odborné firmě.

Kabinová lanovka je po kompletní výměně v provozu na prvním úseku od prosince 2013, na druhém úseku jezdí od února 2014. Současné zařízení nabízí turistům čtyřmístné kabiny místo dřívějších otevřených dvousedaček. Lanovka patří městu Pec pod Sněžkou.

Sněžka s výškou 1603 metrů ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry a klima na ní je navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské. Často tak neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto BAK

Štítky ČR, správa, stavby, rekreace, lanovky, Sněžka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarní odstávka lanovky na Sněžku začne už zítra a potrvá skoro do konce dubna  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.