Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V hradeckém kraji přibývá černého kašle. Běžné respirační nemoci jsou na ústupu

V Královéhradeckém kraji dál ubývá nemocných s akutními respiračními infekcemi a chřipkou. Za týden jejich počet klesl o 16,4 procenta na 1189 nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel z předchozích 1423. Před týdnem činil pokles počtu nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel deset procent a před tím 10,6 procenta a 4,8 procenta. Naopak přibývá v kraji případů černého kašle.

"Epidemiologická situace týkající se výskytu respiračních onemocnění smíšeného nechřipkového a chřipkového charakteru odpovídá sestupné fázi chřipkové epidemie. Významný pokles nemocnosti je ve všech sledovaných věkových skupinách a ve všech okresech," uvedla mluvčí hradecké KHS Veronika Krejčí.

Upozornila, že tento týden ale nelze zcela objektivně situaci v kraji vyhodnotit, protože na Jičínsku a Rychnovsku jsou jarní prázdniny.

K dnešku hradecká KHS eviduje 21 klinicky závažných případů onemocnění chřipkou, z toho tři pacienti v souvislosti s ní zemřeli. Hygienici v kraji informovali o plošné epidemii chřipky poprvé v této sezoně 2. února.

Nejvyšší nemocnost přetrvává ve věkové skupině do pěti let, nejnižší je ve skupině nad 65 let. Co se týká nemocnosti v jednotlivých okresech v kraji, bylo tento týden hlášeno nejvíce případů v okresu Hradec Králové, nejméně na Trutnovsku.

Případů černého kašle v Královéhradeckém kraji za týden přibylo 26. "V letošním roce evidujeme k dnešnímu dni v kraji celkem 79 případů onemocnění. Stále platí, že se jedná buď o jednotlivé případy, nebo rodinné výskyty," řekla Krejčí. Za celý loňský rok hygienici v kraji zaznamenali 17 případů. Letos evidují čtyři případy černého kašle v lednu, 49 v únoru a zatím 26 v březnu.

Černý kašel postihuje dýchací cesty, může se vyskytnout rýma, slzení, kýchání, zánět spojivek, mírně zvýšená teplota, chrapot nebo bolesti v krku. Typický je postupný rozvoj opakovaných záchvatů obvykle suchého kašle, s rudnutím až modráním zejména v obličeji. Kašel, který nereaguje na běžné léky, se zhoršuje v noci. Může se objevit i krátká zástava dechu. Očkování proti černému kašli je součástí povinné vakcinace v dětství, nákaza ohrožuje hlavně nejmenší děti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, zdraví, chřipka, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji přibývá černého kašle. Běžné respirační nemoci jsou na ústupu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.