Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradečané svědomitěji třídí odpad, ve městě přibyde kontejnerů

Hradečané víc třídí odpad. Na skládkách končí méně odpadků. Příznivý vývoj potvrdila Hradecké Drbně radnice. Ročně hradecké domácnosti vyprodukují přes třicet tisíc tun komunálního odpadu.

Skládkového odpadu, do kterého se spolu se směsným komunálním odpadem řadí i objemný odpad, bylo ve městě vyprodukováno meziročně o téměř 1,6 tuny méně. A to právě i díky vyššímu podílu vytříděného odpadu. Oproti roku 2022, kdy se číslo zastavilo na 49,1 procenta, se v roce 2023 dostalo až na 52,6 procenta. Ve městě se bude i nadále rozšiřovat síť kontejnerů nejen pro sběr kovů, ale i použitých jedlých olejů a tuků. Dojde i na zvýšení kapacity dalších kontejnerů pro třídění.

V loňském roce vyprodukovali obyvatelé hradeckých domácností téměř 32 tisíc tun komunálních odpadů, což jsou veškeré odpady z domácností. Oproti roku 2022 jde o pokles o 873 tun, což představuje 2,7 procenta. „Během sledovaného období došlo k celkovému meziročnímu poklesu produkce takzvaných komunálních odpadů. Nejvíce nás těší dosažení výrazného poklesu produkce skládkovaných odpadů, tedy směsného komunálního odpadu a objemného odpadu. Zatímco v roce 2022 bylo odvezeno na skládku 16 702 tun těchto odpadů, v roce 2023 se jednalo o 15 140 tun. Rozdíl je tedy zhruba 1 562 tun, neboli více než 9 procent. Produkce skládkovaného odpadu v roce 2023 činila 162 kilogramů na jednoho obyvatele města. Část objemného odpadu ze sběrných dvorů, zejména čalouněný nábytek, byla předána na linku pro výrobu alternativního paliva pro cementárny. Místo skládkování byl tedy tento odpad využit energeticky,“ uvedl v tiskové zprávě města náměstek pro oblast strategického rozvoje Lukáš Řádek.

V Hradci Králové byl před dvěma lety zahájen sběr biologicky rozložitelného odpadu z kuchyní, jehož produkce za rok 2023 činila téměř 300 tun. Tento odpad je využíván energeticky ve specializované bioplynové stanici. Již v průběhu roku 2024 bude na základě dosavadních zkušeností systém sběru tohoto odpadu optimalizován a rozšiřován. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanka Poskočilová

Štítky odpad, třídění, odpadky, Hradec Králové, popelnice, plast, papír, sklo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradečané svědomitěji třídí odpad, ve městě přibyde kontejnerů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.