Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Státní památky v hradeckém kraji otevřou 28. března. Vstupné zdraží až na 220 korun

Pět památek ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) v Královéhradeckém kraji zahájí návštěvnickou sezonu 28. března. Po dvou letech památkáři zdraží vstupné. Základní okruh u zámků Opočno, Ratibořice, Náchod a Hrádek u Nechanic podraží o 20 až 40 korun až na 220 korun. Na hospitalu Kuks se cena základního okruhu nezmění. Letošní 14. ročník projektu Po stopách šlechtických rodů se zaměří na rod Habsburků.

Zvýšením vstupného památkáři reagovali na růst nákladů na správu památek a také na úspory v resortu ministerstva kultury. V Královéhradeckém kraji úpravou cen vyrovnali vstupné u zámků s obdobnou délkou a vybaveností základního okruhu.

V Opočně a v Ratibořicích cena základního okruhu pro dospělého vzroste o 20 korun na 220 korun v Opočně a na 200 korun v Ratibořicích. Na Hrádku u Nechanic a v Náchodě to bude o 40 korun na 220 korun. Hospital Kuks bude mít základní okruh dál za 200 korun.

Většina památek zahájí sezonu velikonočním programem. "Velikonočně vyzdobená základní trasa čeká na návštěvníky zámků Náchod, Ratibořice a Hrádku u Nechanic. Výstava více než 3500 kraslic od různých opeřenců bude připravena ve studniční věži zámku Opočno. Kraslice nazdobili místní senioři, ale také děti z opočenských škol či zaměstnanci zámku," uvedli památkáři.

Na Hrádku u Nechanic přeložili základní prohlídkový okruh do českého znakového jazyka a zámek se tak otevře i návštěvníkům s vadou sluchu či neslyšícím. "Pokladní zámku jsou vybaveni dorozumívacími kartami, návštěvníci si budou moci průvodcovský text pomocí QR kódu stáhnout do svých mobilů či tabletů a absolvovat tak klasickou prohlídku zámku," uvedla regionální mluvčí NPÚ Lucie Bidlasová. Hrádek u Nechanic v takzvaném císařském apartmá připomene rod Habsburků Karlem Ludvíkem, bratrem císaře Františka Josefa I.

Zámek Opočno bude pokračovat v obnově letohrádku. Památkáři v Opočně zrestaurovali další místnosti druhého patra zámku a několik obrazů na prohlídkových trasách. Náchodský zámek má od konce loňského roku opravené střechy na piccolominském traktu. Od 1. března náchodský zámek vede nový kastelán Petr Ťažký.

Na Kuksu bude k 340 letům od narození sochaře Matyáše B. Brauna a 40 letům od otevření lapidária vystavena dřevořezba Braunova betléma včetně polychromované verze. Návštěvníci se budou moci seznámit se základními kamenickými nástroji. V Ratibořicích budou v dubnu 14. Ratibořické ovčácké slavnosti. Zámek připomene 300. výročí narození významného aristokrata Petra Birona, vévody Kuronského.

Všech pět památek v Královéhradeckém kraji ve správě NPÚ loni zaznamenalo nárůst návštěvnosti. V součtu o devět procent na 223.799 návštěvníků. Návštěvnost ale hodnot před epidemií covidu nedosáhla. V roce 2019 činila téměř 273.000 lidí, rekordním byl rok 2015 s návštěvností 346.000 lidí.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, památky, peníze, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní památky v hradeckém kraji otevřou 28. března. Vstupné zdraží až na 220 korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.