Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradec Králové by mohl mít po letech opět cyklověž. Předchozí dvě byly zbourány

Stotisícový Hradec Králové by mohl mít po několika letech opět cyklověž pro uložení jízdních kol. Vyrůst by mohla do dvou let mezi koupalištěm Flošna a loni dokončeným fotbalovým stadionem. V Hradci Králové, který bývá označován za město cyklistů, byly v minulosti dvě cyklověže. Obě byly z různých důvodů zbourány.

"Chceme posilovat nemotorovou dopravu a co nejvíce zlepšovat infrastrukturu pro cyklisty,"  řekl náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek (TOP 09).. Vybudovat cyklověž u koupaliště a stadionu podle něj dává smysl, i když nejde o místo poblíž uzlu veřejné dopravy. Kapacita stadionu je až 9300 sedících diváků, pro koncert až 25.000 lidí. Na Flošnu se loni přišlo vykoupat přes 93.000 lidí, celoročně má v provozu wellness studio.

Město nyní za pomoci dotace 100 milionů korun od Královéhradeckého kraje chystá doplnění stadionu o prvky, které z něj učiní víceúčelovou arénu i pro konání kulturních a jiných společenských a sportovních akcí. Například jde o vybavení tribun, tělocvičen a dalšího zázemí, nasvětlení arény či pořízení obnovitelných zdrojů energie.

Do podpory od kraje spadá i postavení parkovacího domu pro kola. Podle radnice by tak pořízení cyklověže za odhadovaných 11 až 15 milionů korun měla z většiny uhradit dotace od kraje. "Budeme chtít, aby cyklověž byla energeticky soběstačnější, aby její plášť více (architektonicky) korespondoval s koupalištěm Flošna," uvedl Řádek. Provozovatelem cyklověže by měly být městské Technické služby.

Dvě cyklověže či parkoviště pro kola by měla také v budoucnu vzniknout u hradeckého hlavního železničního nádraží. Vybudovat je tam hodlá Správa železnic v rámci kompletní rekonstrukce železniční stanice, která by měla začít na konci letošního roku a trvat pět let.

Hradec Králové byl v roce 2013 prvním městem v ČR, kde parkovací věž pro kola začala fungovat. Soukromý investor ji postavil před hotelem Černigov u hlavního nádraží na pozemcích města a majitele hotelu. V roce 2019 musela kvůli plánované demolici hotelu pryč a na zachování cyklověže se radnice s majitelem věže nedohodla. Podle radnice nebylo možné pro její jiné umístění u vlakového nádraží nalézt vhodné pozemky.

Druhou věž soukromý investor vybudoval u obchodního centra Futurum. Cyklistům sloužila od roku 2015 do roku 2021. Když uplynula pětiletá ochranná lhůta vázaná na dotaci na cyklověž, nabídl investor věž městu k odkoupení. Město na nabídku nepřistoupilo a investor pak věž rozebral a odvezl.

Na východě Čech jsou cyklověže v Pardubicích, Jaroměři a v Trutnově. Za uložení kola cyklisté platí poplatek, v Trutnově a v Jaroměři to je pět korun za den, v Pardubicích deset korun.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, správa, stavby, cykloturistika, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové by mohl mít po letech opět cyklověž. Předchozí dvě byly zbourány  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.