Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na protest do Prahy pojede z hradeckého kraje asi 400 farmářů a 15 traktorů

Na protest zemědělců do Prahy pojede ve čtvrtek z Královéhradeckého kraje asi 400 farmářů a zhruba 15 traktorů a jiné techniky. Se stroji vyrazí zemědělci převážně ze západní části kraje, kteří to mají do Prahy nejblíže. Farmáři chtějí upozornit na to, že vláda podle nich neřeší jejich problémy. Protest svolaly Agrární komora ČR a Zemědělský svaz.

S technikou zemědělci z hradeckého kraje vyrazí zhruba mezi 03:00 až 04:00, pojedou po takzvané staré pražské silnici, která je dnes silnicí druhé třídy číslo 611. Sraz budou mít ve Starém Vestci na Nymbursku, odkud pojedou směrem na Prahu již společně. Na demonstraci farmáři z celého kraje pojedou autobusem a osobními auty, uvedla Pisarčíková. V kraji žádný protest zemědělci organizovat nebudou.

Zemědělci v kraji demonstrovali již 22. února. Do protestu proti zemědělské politice Evropské unie se zapojili s 250 až 300 traktory a další zemědělskou technikou. Na silnice vyrazili dopoledne ve všech pěti okresech kraje. Hlavní protest se odehrál na hraničním přechodu do Polska v Náchodě. Podle policie byla doprava v místech jízdy zemědělských strojů zpomalená, ale plynulá a bez komplikací.

Zemědělci žádají mimo jiné podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat, vrácení zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem a také nedanění evropských provozních dotací. Ministru zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) se podle nich nepodařilo vyjednat v pětikoalici pomoc farmářům.

Výborný minulý týden uvedl, že vláda některým požadavkům vyšla vstříc. Farmáři však v pondělí řekli, že taková pomoc nestačí. Ministr deklaroval, že je ochoten se zemědělci dál jednat, ale ne pod ultimáty. Čtvrtečního protestu se ministr zúčastní, se zemědělci se plánuje setkat před úřadem vlády.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky ČR, zemědělství, vláda, demonstrace, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na protest do Prahy pojede z hradeckého kraje asi 400 farmářů a 15 traktorů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.