Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Mluvme o domácím násilí, vyzývá v novém projektu Policie České republiky

PR článek

Do základních a středních škol se v rámci projektu Mluvme o domácím násilí vydávají proškolení policisté, kteří v této problematice vzdělávají učitele. Právě ti si totiž mohou jako první všimnout změn v chování dětí, které jsou jednání násilníků často svědky.

„Registrovaných případů domácího násilí řeší policisté každoročně tisíce. Avšak případů, o kterých se policie nedozví, je mnohonásobně více. Proto mluvme o domácím násilí a snižujme společenskou toleranci jakýchkoliv násilných projevů ve vztazích,“ říká Zuzana Pidrmanová, vedoucí odboru prevence Policejního prezidia České republiky.

Policisté ze zkušenosti ví, že domácí násilí se mezi blízkými děje opakovaně, dlouhodobě a role násilníka a oběti se při útocích nikdy nemění. Střídají se období napětí, násilí a následného klidu.

„Policie České republiky je jedním z pilířů pomoci obětem domácího násilí, většinou stojí na úplném začátku. V této akutní fázi se stará o ochranu života a zdraví obětí domácího násilí a poskytuje krizovou intervenci, tedy první psychologickou pomoc. Pro eliminaci opakované agrese využívá preventivní opatření vykázání agresora ze společného obydlí na dobu 10 dnů,“ uvádí Martina Petrovičová z ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia České republiky.

Důvěru dětských kolektivů si policisté s tímto tématem získávají těžko

Podle Petrovičové existuje několik forem domácího násilí. Agresor často začíná psychickým a emočním nátlakem, vydíráním. K tomu se přidávají i občasné fyzické útoky, strkání, facky, tahání za vlasy. Vše graduje ublížením na zdraví a někdy i smrtí. Existuje také ekonomické násilí, kdy partnera násilník odřízne od finančních prostředků, nebo sociální, tedy izolace od okolí.

Protože jsou svědky často i děti, vypravují se proškolení policisté do základních a středních škol, kde o problému komunikují s učiteli. Právě ti si totiž mohou všimnout změn v chování školáků a jejich trápení zachytit v počátku. Podle údajů pomáhajících organizací, se kterými policie spolupracuje, zažilo domácí násilí každé druhé až třetí dítě.

Důvěru dětských kolektivů si ale policisté s tímto tématem získávají těžko, učitelé proto mohou výrazně pomoci. Otvírat s dětmi téma domácí násilí v rámci 45 minutové besedy bez dalšího návazného vysvětlení či ošetření dětí, které to zažívají, je obtížné. Učitelé proto mohou výrazně pomoci svojí všímavostí a tím, že děti znají.

Policisté projdou speciálním školením

Každý policista projde základní odbornou přípravou, během které se učí domácí násilí rozpoznat, definovat a řešit. Od začátku roku 2020 do konce července 2023 prošlo tímto základním odborným vzděláním více jak šest a půl tisíce policistů.

Dále se mohou přihlásit do specializačního kurzu, zaměřeného na oběti domácího násilí. Ten je určen pro policisty ze služby kriminální policie a vyšetřování a služby pořádkové policie. Učí se efektivnější komunikaci, rozpoznání případů domácího násilí a identifikaci jejich obětí i zvlášť zranitelných obětí. Mohou pak dál školit kolegy.

Při řešení případů se policisté řídí metodou SARA DN. Pomocí stanovených kritérií a otázek vyhodnotí rizikové faktory a další klíčové znaky domácího násilí.

„Policisté mají fyzicky k dispozici kartu, kde jsou jednotlivé kroky a otázky popsány společně se systémem vyhodnocení. Na základě tohoto vyhodnocení pak policisté na místě rozhodují o dalším postupu, a to včetně institutu vykázání, který v českém právním řádu již od roku 2007 poskytuje oběti či obětem násilníka ochrannou lhůtu pro řešení situace. V pomoci obětem Policie České republiky velmi úzce spolupracuje s Bílým kruhem bezpečí a ohroženým osobám je bezprostředně poskytován kontakt na odborníky,“ popisuje Lucie Kostečková z odboru prevence Policejního prezidia České republiky.

Ohodnoť článek

Štítky policie, domácí násilí, školy, projekt, Mluvme o domácím násilí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mluvme o domácím násilí, vyzývá v novém projektu Policie České republiky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.