Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zoo Dvůr získala hyeny čabrakové,zřejmě jako jediná na světě chová všechny druhy

Safari Park Dvůr Králové nad Labem získal z Jihoafrické republiky pár téměř dvouletých hyen čabrakových a jako zřejmě jediná zoo na světě nyní chová všechny čtyři druhy hyenovitých šelem. Hyeny čabrakové již prošly karanténou a adaptací v zázemí. Nyní si postupně zvykají na venkovní expozici, kde je mohou vidět návštěvníci. Dvorská zoo se zaměřuje na Afriku, známá je úspěšným chovem nosorožců či žiraf.

Kromě hyen čabrakových zoo chová dvě hyeny skvrnité, dvě hyenky hřivnaté a samce hyeny žíhané. K němu nyní safari park hledá ve spolupráci s koordinátorem evropského chovu chovnou samici.

"Ač jde o malou čeleď jen se čtyřmi druhy, jde o zvířata s velmi odlišnými nároky, které jsou v některých případech chovatelsky mimořádně náročné," uvedla zooložka Gabriela Linhart. Dodala, že jednotlivé druhy hyen se od sebe liší velikostí, sociálním uspořádáním, skladbou potravy, způsobem rozmnožování i geografickým rozšířením.

Hyeny čabrakové chovají podle světové databáze ZIMS kromě Dvora Králové ještě dvě zoo v Evropě. Mimo Afriku je chová dalších pět zoo. Ne zcela prozkoumané vzájemné soužití hyen čabrakových může být podle chovatelů důvodem, proč se jejich chov v lidské péči příliš nedaří. "Spojování dospělých zvířat nezřídka končí vážnými zraněními. Samice jsou navíc v době odchovu extrémně citlivé na vyrušování," uvedla zoo.

Mladý pár ve dvorské zoo spolu vychází. "To je u dospělých hyen čabrakových v lidské péči dost výjimečné. Věříme, že vše bude podobně dobře fungovat i dál," uvedla Linhart. Chovatelé předpokládají, že s příchodem teplejšího počasí budou zvířata ve venkovním výběhu trávit stále více času.

Hyeny čabrakové se vzhledem řadí k nejvýraznějším šelmám. Vyznačují se mohutnou hřívou na hřbetě, kontrastně pruhovanými tlapami a velkýma ušima. Přední nohy mají výrazně delší než zadní. Samci jsou na rozdíl od jiných hyen větší než samice. Jejich domovinou je jih Afriky, obývají suché, polopouštní i pouštní oblasti.

Pověst hyen je podle zooložky poněkud pošramocena kvůli nepříliš dobrému obrazu v popkultuře. "Panuje o nich řada nepravd a nesmyslných mýtů. Jejich obraz u řady lidí je velmi nepřesný a hyeny a hyenky jsou pro ekologické systémy naprosto nezbytné," uvedla.

Hyenky hřivnaté mohou návštěvníci vidět vedle výběhů hyen čabrakových v pavilonu šelem. Hyeny skvrnité obývají výběh v areálu West Cape, hyena žíhaná je k vidění v Africkém safari Josefa Vágnera.

Zoo patří Královéhradeckému kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech. Loni návštěvnost safari parku vzrostla meziročně o půl procenta na nový rekord 673.000 lidí.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Safari Park

Štítky ČR, příroda, zoo, hyeny, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Dvůr získala hyeny čabrakové,zřejmě jako jediná na světě chová všechny druhy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.