Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ceny v gastronomii v ČR se od roku 2019 zvýšily o 34 procent

Ceny v českých restauracích, barech, klubech nebo bistrech se od prosince 2019 do konce loňského roku zvýšily o 34 procent. V porovnání s předloňským lednem byly loni v prosinci ceny vyšší o 18 procent. Vyplývá to z dat společnosti Dotykačka z pokladních systémů, které dnes na setkání v Praze představili ředitel výzkumu společnosti Vladimír Sirotek a Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků.

Dotykačka sleduje takzvaný gastroindex, který se skládá z 50 nejprodávanějších položek ve všech typech podniků, kde se podávají nápoje nebo jídlo. Statistiky pochází z více než 8000 provozů. Podle dat společnosti za celou ČR loni v gastronomii vzrostly meziročně tržby o tři procenta. Pro řadu podniků to ale vzhledem k celoroční vysoké inflaci znamená v reálných cenách spíše pokles, uvedl Kastner.

Sirotek poukázal na to, že v ČR jsou výrazné rozdíly v regionech. V hlavním městě se v roce 2023 tržby meziročně zvedly o sedm procent, stejně tak v Jihomoravském kraji. Podle Kastnera růst celého sektoru tak prakticky táhne Praha a Brno.

O pět procent loni meziročně vzrostly tržby na Vysočině nebo v Olomouckém kraji, ve středních Čechách vzrostly o čtyři procenta. Na úrovni celé ČR, tedy růstu tržeb o tři procenta, byl také Zlínský kraj. Naopak nejvíce se propadly tržby v gastronomii v Pardubickém kraji, kde klesly meziročně o tři procenta. V Karlovarském kraji se snížily o dvě procenta. Další kraje se pohybují spíše kolem nuly.

Data společnosti ukazují i rozdíly podle typů podniků. Vyplývá z nich, že se loni nejvíce propadly tržby klubům a diskotékám, meziročně o 13 procent. "Ubývá spotřeba po 23:00, která je spojená zejména s konzumací tvrdšího alkoholu," doplnil Kastner. Uvedl, že nejlépe se daří kavárnám, kterým se naopak tržby meziročně o osm procent zvýšily. Kastner poznamenal, že již nejde pouze o podniky podávající kávu, ale nabízí i jídlo nebo třeba míchané nápoje a přebírají tak nabídku jiných podniků.

Ohodnoť článek

Foto Life-Of-Pix | Pixabay

Štítky Česko, gastronomie, Dotykačka Holding a.s., Praha, Jihomoravský kraj, nápoj, jídlo, Brno, Olomoucký kraj, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny v gastronomii v ČR se od roku 2019 zvýšily o 34 procent  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.