Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ze Sněžky se zřítil na polskou stranu hory český turista. Vážně se zranil

Ze Sněžky se dnes odpoledne zřítil na polskou stranu hory dvaatřicetiletý český turista. Zdravotničtí záchranáři jej vrtulníkem vyzvedli a ve vážném stavu přepravili na traumacentrum Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Na konci ledna po pádu ze Sněžky zemřeli dva Poláci.

Turista údajně uklouzl a zřítil se z úbočí Sněžky do kotle Lomničky na severní straně hory. "Po nějaké době jsme ho prostřednictvím vrtulníku v terénu lokalizovali, pátrání probíhalo ve spolupráci s horskou službou. Následně jsme jej s využitím lanového podvěsu vyzvedli a transportovali na místo, kde byl doošetřen," řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák

Stav zraněného turisty označil za vážný. "Muž byl v bezvědomí a podchlazený. Naše posádka jej musela napojit na umělou plicní ventilaci," uvedl Novák.

Při tragickém pádu 30. ledna se do kotle Lomničky zřítili dva polští turisté. Jejich pád z vrcholu Sněžky byl dlouhý přibližně 900 metrů. Na následky pádu na místě zemřeli.

Další pád ze Sněžky se odehrál 6. února, kdy se z Jubilejní cesty na severním úbočí Sněžky na polské straně hory zřítila česká turistka. Při pádu se jí nic nestalo. Po cestě, která je v zimě uzavřena, šla ve skupině s dalšími pěti lidmi.

Z polské strany je Sněžka přístupná pouze takzvanou řetězovou cestou. Z české strany je přístupná od Růžové hory a od Pomezních bud.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ladislav Beránek

Štítky ČR, Polsko, rekreace, neštěstí, zranění, Sněžka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze Sněžky se zřítil na polskou stranu hory český turista. Vážně se zranil  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.