Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Radnice nechá přepracovat projekt cyklostezky u Hradečnice. Pro živočichy vytvoří jezírka

Už roky se v Hradci Králové mluví o nové cyklostezce, která by propojila parkoviště nedaleko Azylu pro opuštěná zvířata a Zděnou boudou v Hradci Králové. Sportovce i pěší by tak stáhla z relativně frekventovaného tahu do bezpečného prostoru. Její přípravu však zastavila podzemní voda a následně i nález chráněných živočichů. I přesto se radnice plánu nevzdává. Novou stezku chce odklonit.

„Na podzim loňského roku jsme si nechali vypracovat hydrogeologické a geologické posouzení lokality, které původní projektant neprovedl, ačkoliv byly součástí zadání,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek Lukáš Řádek (TOP 09). Během posuzování se ukázalo, že u devíti ze 12 použitých sond je podzemní voda jen několik centimetrů pod povrchem. „To je jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli nechat přepracovat projektovou dokumentaci,“ dodává Řádek.  

Na některých místech původně plánované trasy se tak objevilo několik mokřadů, ve kterých chránění živočichové žijí. Radnice chce trasu mírně odklonit a z mokřadů vybudovat jezírka. Kvůli tomu je třeba přepracovat projektovou dokumentaci.  

„Přepracování projektové dokumentace pro novou stezku pro pěší a cyklisty nabízí městu jedinečnou příležitost k inovaci a zlepšení infrastruktury, zatímco současně chráníme místní ekosystém,“ obhajuje rozhodnutí města Řádek. Nová dokumentace by měla počítat s umístěním sítí přímo pod stezku. Díky tomu nebude třeba kácet další stromy.  

„Radnice předpokládá, že by přepracovanou projektovou dokumentaci mohla mít ještě letos, stejně tak jako změnu stavby před dokončením,“ doplnila ve zprávě mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková. Zhotovitele stezky by radnice ráda začala vybírat příští rok.  

  

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček

Štítky živočichové, jezírko, cyklostezka, projektová dokumentace, projekt, Lukáš Řádek, TOP 09, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice nechá přepracovat projekt cyklostezky u Hradečnice. Pro živočichy vytvoří jezírka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.