Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Předčasný příchod na svět, nízká porodní váha, krvácení do mozku. Přesto díky lásce a péči rodičů dělá Maruška obrovské pokroky

Složitý příchod na svět, který bohužel vedl k trvalým zdravotním následkům, nadělil osud pětileté Marušce. Ta žije se svými rodiči v Líních na Plzeňsku. Prognózy lékařů nebyly optimistické, přesto je z ní dnes veselá a usměvavá holčička, která v září začala chodit do běžné předškolní třídy v mateřské škole, kde jí pomáhá asistentka pedagoga.

„Před pěti lety se nám obrátil život vzhůru nohama. Těšili jsme se na naši vymodlenou holčičku. Bohužel se ale kvůli velkým zdravotním komplikacím ke konci těhotenství, preeklampsii, naše Mařenka narodila předčasně ve 29. týdnu těhotenství a vážila pouhých 970 g. Byla tak malinká, křehká a zranitelná,“ vzpomíná paní Jitka, Maruščina maminka. Zpočátku to vypadalo, že malá Maruška vše dožene. „Bohužel u ní ale 28 dní po porodu došlo k velmi silnému krvácení do mozku,“ dodává maminka.

Prognózy lékařů nebyly příliš optimistické. „Jeden z nich nám řekl, že pokud to vůbec zvládne, tak ať počítáme s tím, že bude ležák. Jeho slova byla jako bodnutí nožem přímo do srdce. Těšíte se na zdravé miminko a najednou jste v situaci, na kterou nejste vůbec připraveni,“ popisuje paní Jitka s tím, že dnes je za tuto upřímnost vděčná. „Tenkrát mě jeho slova zasáhla, zpětně jsem ale ráda, že byl ‚upřímný‘. Vyburcovalo mě to totiž k tomu, že jsem se zařekla, že udělám všechno proto, aby se mýlil. Když pak Mařenku přeložili z JIP na oddělení intermediární péče, začala jsem s ní okamžitě cvičit Vojtovu metodu.“

Nakonec lékaři stanovili Marušce diagnózu dětské mozkové obrny s postižením zejména pravé poloviny těla. Kromě toho se potýká s hypotonií (ochabováním svalstva) a epilepsií. Její rodiče se nevzdali a snaží se ji ve vývoji maximálně posouvat. Navštěvují s ní pravidelně fyzioterapie, ergoterapie a speciální masáže, dojíždějí na hipoterapie s koňmi a dvakrát ročně jezdí do lázní. „Veškeré tyto aktivity a naše láska přináší výsledky. Dneska je Mařenka úžasná inteligentní holčička, která nám dělá jen samou radost. Je veselá, miluje knížky a ráda zpívá,“ uvádí její maminka.

Od března minulého roku začali Maruščině rodině pomáhat i Dobří andělé, kteří prostřednictvím nadace Dobrý anděl pomáhají pravidelnými příspěvky rodinám s dětmi, v nichž se dítě, maminka či tatínek potýkají s onkologickým nebo jiným vážným onemocněním. „V srpnu Maruška absolvovala intenzivní týdenní fyzio-program v Plzni a v září jsme byly v lázních. Příspěvky od Dobrých andělů využíváme na pokrytí těchto nákladů, nejrůznějších terapií a úhradu doplatků léků. Jejich pomoc je úžasná, bez ní by to snad už ani nešlo. Opravdu z celého srdce jim děkujeme, že se díky této jejich pomoci můžeme plně soustředit na další rozvoj Mařenky a nemusíme se neustále zabývat tím, kde na to našetřit. Částky, které investujeme do terapií a různých hygienických pomůcek jdou měsíčně do tisíců,“ dodává paní Jitka.

Pokud byste chtěli rodinám, v nichž se dítě, maminka nebo táta potýkají se závažným onemocněním, pomáhat i vy, staňte se Dobrými anděly. Stačí se zaregistrovat na webu dobryandel.cz, zvolit libovolnou výši příspěvku a začít přispívat. Nadace vaše příspěvky rodinám odevzdá do posledního haléře a vy se díky svému Andělskému účtu můžete každý měsíc podívat, které konkrétní rodině jste pomohli.

Ohodnoť článek

Foto Dobrý anděl

Štítky Dobrý anděl, předčasný porod, krvácení do mozku, trvalé zdravotní následky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předčasný příchod na svět, nízká porodní váha, krvácení do mozku. Přesto díky lásce a péči rodičů dělá Maruška obrovské pokroky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.